Читај ми!

Niko nema što Srbin imade

Agrarni budžet za 2022. godinu vredan je 62 milijarde dinara, što je uvećanje od 17,5 odsto u odnosu na inicijalni budžet ove godine. Najviše sredstava- 50,6 milijardi dinara opredeljeno je za subvencije. U skupštinskom Odboru za poljoprivredu podsećaju, međutim, da ponovo nije ispoštovana zakonska obaveza da za poljoprivredu bude izdvojeno 5 odsto ukupnog budžeta.

Ministarstvo poljoprivrede opredelilo je dodatnih 500 miliona dinara za Prvi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, poznatog pod nazivom 50,40, 10 , koji je raspisan u aprilu ove godine.  Za sprovođenje tog poziva prvobitno je bilo opredeljeno 700 miliona dinara, ali zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednika, taj iznos je sada milijardu i 200 miliona dinara. Osim toga, zbog promena cena u industriji poljoprivrednih mašina, svi podnosioci prijava na Prvi javni poziv, iznos traženih investicija mogu promeniti uz adekvatno obrazloženje kroz poslovni plan. Dozvoljen iznos izmene je uvećanje ili smanjenje za 10 odsto i to tako da bruto iznos investicije ne bude manji od 20 hiljada evra, odnosno da ne bude veći od 50 hiljada evra.

Izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima se uvodi e agrar i omogućuje avansno plaćanje do 50 odsto IPARD podsticaja, na dnevnom je redu Skupštine Srbije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je poslanicima obrazložio izmene  zakona, naveo je, pored ostalog, da do kraja decembra očekuje potpisivanje programa IPARD 3.

Ovogodišnja setva pšenice u znaku je visokih troškova . Zbog toga mnogi poljoprivrednici nisu bacili dovoljne količine đubriva, koje je enormno poskupelo, a uz to ga nema dovoljno na tržištu. Kako će se to odraziti na proizvodnju pšenice pitali smo stručnjaka iz novosadskog Instituta za ratarstvo Milana Mirosavljevića.

U Beogradu je u toku Sajam etno hrane i pića, na kome se okupilo više od 300 proizvođača tradicionalnih specijaliteta iz svih delova Srbije. Nema čega nema- od ajvara i drugih đakonija sa juga Srbije, preko sremskih kobasica, slanine i kulena, do raznih sireva, džemova, sokova, vina i rakije... Tradicija, mirisi i ukusi Srbije, sve na jednom mestu!

Urednik i voditelj Davorka Tešić

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 08.05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво