Читај ми!

Njeno veličanstvo - bundeva

Ako istražujete kakva je to biljka bundeva naći ćete mnogo toga. Evo da krenemo od imena: tikva, tikvica, dulek, misirača, bela bundeva, ludaja, bela buca, budimka, muskatna tikva, sudovnjača, dudanja, žuta tikva ili, ako vam je zgodnije na latinskom porodica Cucurbitaceae, sve su to nazivi za različite vrste ove veličanstvene biljke. Pored izuzetne hranljivosti, i naravno raznovrsne jestivosti – od bundeve se pravi hiljadu vrsta jela. Tikve, išarane ljudskom rukom ili prirodno, predstavljaju lep ukras u našim domovima.

Bundeva je biljka od koje se ništa ne baca. Bukvalno. Na ovaj ili onaj način sve se koristi, bez ostatka. Mesnati deo ploda se najčešće upotrebljava kao hrana za ljude i stoku i izuzetno je bogat korisnim sastojcima. Seme se takođe koristi u ishrani, samo što je, za razliku od samog ploda, energetski mnogo bogatije, čak i 20 puta. Verovatno da ne postoji osoba koja nije grickala bele semenke. Zarazna zanimacija. Iz semena može da se cedi i ulje, najbolje hladnim postupkom, jer je tada ulje najhranljivije i lekovito.

U Vojvodini ona je nezaobilazni motiv i obeležje načina života i tradicije (pored gusana, kulena i somborskog sira). Neki gradovi, poput Kikinde, je uzimaju za svoj simbol, a svima nam je poznat i onaj Lala koji stoji na velikoj ludaji, kao na vidikovcu, zagledan negde daleko u ravnicu. Kikinđani tikvu ludaju smatraju toliko važnom da su joj posvetili čitav praznik, Dane ludaje, koji se priprema skoro čitave godine i slavi kao veliki vašar.

I ova naša priča o bundevi - ludaji, kako je zovu u Vojvodini, ispričana je Elizabeti Arsenović I Mirjani Nikić baš u Kikindi, u razgovoru sa ljudima koji se brinu o procesu ozvaničenja njihove ludaje kao brenda, to jest, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво