Vladislav Lale Lučić, košarkaški trener

Gost 473. emisije je košarkaški trener Vladislav-Lale Lučić. Igračku karijeru je proveo u Crvenoj zvezdi, a veoma mlad upustio se u trenerske vode.

Tokom skoro 38 godina vodio je mnogo timova u našoj zemlji, Nigeriji, Francuskoj i Nemačkoj, a bez posla je bio samo tri meseca. Među našim trenerima je jedinstven jer je bio prvi stručnjak „večitih rivala" i u oba kluba je osvajao titule. U Francuskoj je trijumfovao sa ekipom iz sela sa nepune dve hiljade stanovnika.

Postavio je temelje nemačke košarke koja je krajem devedesetih i prvih godina ovog veka bila među najboljima u Evropi. U Nigeriji ga smatraju „ocem" tamošnje košarke, a bio je i selektor Obale Slonovače. Kao trener vodio je oko 2000 utakmica.          

U emisiji će između ostalog govoriti: o vremenu posleratnog odrastanja i moralnim normama na kojim je odgajan. O igrankama na košarkaškom terenu Crvene zvezde na Kalemegdanu i čuvenom gitaristi Miletu Lojpuru. Zašto je neočekivano završio igračku karijeru i posvetio se trenerskom poslu? Kako je prihvaćen u Francuskoj i Nemačkoj devedesetih, u doba raspada nekadašnje Jugoslavije? Kako je motivisao igrače i nametao im autoritet? Šta je naučio od najčuvenijeg NBA trenera Din Smita? Da li mu je bilo lakše da trenira muške, ili ženske ekipe?...     

Autor Miroslav Nešić.     

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво