Читај ми!

Zabavnik

Svoju decu nije imala, nije se školovala ni za akušera ni za pedijatra, a ipak njeno prezime je za novorođenčad zlatni standard i prvo ocenjivanje u životu. Iako zvuči kao skraćenica, čuveni Apgar test kojim se utvrđuje vitalnost tek rođenih beba, svoj naziv duguje jednoj izuzetnoj ženi – Virdžiniji Apgar.

Apgar test je jednostavan i od 1952. godine neophodan a ima svega pet parametara - ocenjuju se: boja kože, srčani otkucaji, refleksi, tonus mišića i disanje, i to minut po rođenju, pa za pet minuta ponovo. Ocene su od nula do 2, zbirno od nula do 10. I, naravno, ono što zvuči kao skraćenica, na kraju to i postane, jer ovih pet parametara, kazani na engleskom, daju prezime žene koja je test uvela u upotrebu.

Virdžinija Apgar je htela da postane hirurg, ali poslušala je savet svog mentora i u svet medicine kročila kao anesteziolog. Koraci su joj bili sigurni i plodni te je za samo pet godina postala direktor odeljenja za anesteziologiju  univerziteta Kolumbija. Smatra se osnivačem neonatologije, unapredila je anesteziju u akušerstvu, postala i redovna, ali i omiljena profesorka koja je praktičnu nastavu obogaćivala humorom i ličnim primerom. Sa sobom je uvek nosila perorez i plastičnu cevčicu da može da priskoči u pomoć ako se neko zadavi hranom u njenom prisustvu. Jer, smatrala je, niko nije zaslužio tako glupo da umre...

"Kada sam prvi put ugledao misis Kausils sa njeno petoro dece i sa kutijama u rukama, imao sam utisak da se to mama vraća sa pijace, ili iz neke kupovine koja bi trebalo da obezbedi hranu za celu sedmicu. Međutim, s onim što oni nose u svojim rukama, oni su se obezbedili ne samo za nedelju dana, nego za ceo život" - zapisao je novinar Darko Šarenac u martovskom broju magazina Džuboks 1968. godine. I to s razlogom, jer oni su u tom času najpopularnija vokalna porodica u Americi, a oni se zovu THE COWSILLS.

Seća li se danas iko Beti Pejdž? A još uvek se smatra najfotografisanijom devojkom u istoriji snimanja fotoaparatom. Karijera joj nije bila duga, ali za to vreme imala je više profesionalnih fotografija od Merilin Monro i Sidni Krafod zajedno. Mada, njene fotografije bilo je zabranjeno slati poštom, jer su za ono vreme bile provokativne.

Beti Grečen Mol, u pop-kulturi poznata kao Beti Pejdž, počela je kao model, briljirala kao pin ap devojka, a vrtoglavi uspeh doživela kada se 1955. godine slikala za Plejboj. Hju Hefner ju je proglasio za manekenku veka, a za njom je bilo vreme kada su se njene fotografije slale s posebnim narudžbenicama i osnivali klubovi ljubitelja golišavih fotografija, koje danas malo ko smatra opscenim. No, tada su prodavane „ispod ruke", zajedno sa istim takvim posterima, nekad i tematski naručeni, ali uz striktnu zabranu da se ne dele dalje, niti ikom pokazuju.

Urednik i voditelj Mirjana Blažić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво