Читај ми!

BANKO: Vakcinacija mora da bude na prvom mestu

Epidemijska situacija u Srbiji je zabrinjavajuća, poručuju lekari. Kovid-19 će dugo biti prisutan, jer imunitet koji daje vakcina, ima rok trajanja, a i novi sojevi probijaju zaštitu, objašnjava za Er-Te-Es virusolog Ana Banko i poručuje da to ne sme da nas obeshrabri, već da vakcinacija mora da bude na prvom mestu. Virusolog Milanko Šekler smatra da je Srbija zakasnila sa uvođenjem kovid-propusnica. Ponavlja da se i vakcinisani mogu zaraziti, ali da je kod njih manja verovatnoća razvijanja teže kliničke slike.

Zategnuti odnosi na liniji Pariz - Vašington, posle odluke Francuske da povuče ambasadore iz Sjedinjenih Država i Australije na konsultacije, pošto su se Sjedinjene Države i Velika Britanija dogovorile o isporuci novih nuklearnih podmornica Australiji. Prema tom sporazumu, nazvanom AUKUS, Australiji će biti data tehnologija za izgradnju nuklearnih podmornica. Na taj način je anuliran sporazum koji je Francuska potpisala sa Australijom, vredan 40 milijardi dolara. Šef diplomatije Francuske optužio je te dve zemlje za veliko kršenje poverenja. Premijer Australije Skot Morison kaže da razume razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma o kupovini francuskih podmornica.

U Rusiji se danas završava trodnevno glasanja na izborima za Državnu dumu i za regionalne organe vlasti. Očekuje se pobeda vladajuće partije Jedinstvena Rusija, ali uz rekordno nizak rejting od samo 30 odsto podrške Rusa. Druga je Komunistička partija, a na trećem mestu je nacionalistička partija LDPR. Samo u Moskvi do kasno sinoć glasalo je 34 odsto birača. Opozicionim partijama povezanim sa liderom Aleksejom Navaljnim nije omogućeno učešće na izborima. Birališta se zatvaraju u 19 sati, glasa se u 11 vremenskih zona a poslednji glasaju birači u evropskoj enklavi Kalinjingradu.

Na tržištu Evropske unije značajno su se promenili uslovi za bavljenje stočarstvom. Mali odgajivači koji hoće da nastave proizvodnju zbog konkurencije finansijski jačih i bolje organizovanih velikh farmi moraju da povećaju broj grla i da modernizuju opremu na imanjima. Za ekonomski održivo poslovanje sa prodajom mleka, mesa i priplodnog materijala danas je potrebno osnovno stado od bar 50 krava. Za svoje mesto na tom zahtevnom tržištu bore se i stočari u nama susednoj Hrvatskoj.

Letnja turistička sezona je na izmaku, a prema poslednjim podacima domaćih turističkih radnika realizovano je tek nešto više od 40 odsto zamenskih vaučera izdatih prošle godine pri prvom sudaru sa pandemijom korona virusa. Njima se se garantovalo da će putovanja plaćena delimično ili u celosti do 15. marta 2020. godine, biti ostvarena ove godine na istoj ili drugoj destinaciji. U suprotom, država je agencijama dala rok do 15. januara naredne godine da vrate novac putnicima koji nisu bili u mogućnosti da ostvare to svoje pravo iz različitih razloga.

Odbojkaši Srbije neće imati priliku da odbrane titulu evropskog šampiona, pošto su sinoć izgubili od Italije sa 3:1 u polufinalu Evropskog prvenstva. Srbija će igrati za treće mesto protiv aktuelnog prvaka sveta Poljske, od 17 časova i 30 minuta uz direktan prenos na Prvom programu naše televizije. Pred nama je 165. fudbalski večiti derbi. Utakmica Partizan - Crvena zvzeda počinje u 18 časova, a direktan prenos obezbeđen je na Prvom programu Radio Beograda od 17 časova i 55 minuta.

Urednik emisije Nataša RAketić

Urednici vesti Relja Trajković i Marica Serdar

Producent Aleksandar Radović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво