Читај ми!

Aperkat umesto Šopena

Ni u fudbalu, pa ni u boksu, navijači ne vole kada se taktizira, žele da vide otvorenu borbu, da prate dinamičnu razmenu udaraca, da uživaju u lepoti sporta. Sve to ljubiteljima plemenite veštine u Srbiji priuštila je Nina Radovanović, prva bokserka u istoriji koja je je branila boje naše zemlje na Olimpijskim igrama. Fajterski, razigrano, bez pardona, ulazila je u svaki meč, za dlaku ostala bez bronze, ali svakako ostavila više nego povoljan utisak. O njoj se, konačno, priča svuda gde su postavljeni ringovi, iako je već ranije osvojila nekoliko pojaseva u profesionalnom boksu, bila `Beogradski` pobednik u amaterskom, skupljala medalje i u kik boksu. Tako se, za poslednjih nekoliko godina, promenio životni put mlade dame koja je, u ranoj fazi života, svirala, Bramsa, Šopena i Lista, a sada je uveliko u svetu boksa, uz svog supruga Darka, koji je kraj nje bio i u Tokiju. Nedostajao je samo Jole Tamindžić, trener kome je zahvalna za mnogo toga, no propisi su bili neumoljivi. Ninu predstavljamo danas sa svih strana, van konopaca i među njima.

Naš strelac Milenko Sebić osvojio je bronzu u pucanju malokalibarskim puškom - trostav na Olimpijskim igrama, a u njegovom rodnom Trsteniku priređen mu je sjajan doček, za pamćenje. Brojni građani su došli da pozdrave svog heroja, koji je Trstenik stavio na svetsku, olimpijsku mapu, osvojivši odličje u Tokiju. Pravo po povratku iz rodnog grada, Sebić će danas biti ispred mikrofona Radio Beograda 1, kako bismo popričali o njegovom najnovijem uspehu, ali i svemu onome što je do sada učinio za srpsko streljaštvo. Momak koji je visok skoro dva metra počeo je da se bavi streljaštvom 1998. godine, a trenutno nastupa za Novi Sad 1790, bio je član i Crvene zvezde. Prvi veliki uspeh u karijeri bila je bronza na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Granadi, kada je sa muškom streljačkom reprezentacijom Srbije bio treći u gađanju malokalibarskom puškom u ležećem stavu, a osvajao je i tri srebra sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu, kao i srebro na Svetskom prvenstvu u trostavu 2016. godine. Oženjen je ruskom strelkinjom Alinom Sebić, sa kojom ima kćerku i veoma drži do porodičnog `gnezda` i mira i ljubavi u kući. 

Proslavljena odbojkašica, dugogodišnji kapiten reprezentacije, uspešna internacionalka u odbojci, Vesna Čitaković-Đurišić, vratila se tamo gde je postigla najveće uspehe, u sportsku dvoranu kraj Pećine u Užicu. U svojstvu generalnog sekretara, ponovo je u svom Jedinstvu, gde nekim novim devojkama pokazuje tajne ovog sporta, ali ih već i njeno prisustvo u klubu motiviše da igraju što bolje i pokušaju da dostignu razmere Vesninog uspeha. Novi trener kluba je iskusni Tomislav Kukanjac, očita je želja da se Jedinstvo vrati u superligašku diviziju, gde mu je - bez sumnje - mesto. Čućemo i kako je Čitakovićeva doživela igre svojih naslednica u Tokiju i šta očekuje od predstojećeg Evropskog šampionata za odbojkašice. 

Mlada Zrenjaninka Jelena Radojčin na Svetskom kupu u savateu naprosto je briljirala i na kraju takmičenja u Rumi okitila se zlatnom medaljom. Članica savate kluba Banat bila je bez premca u konkurenciji kadetkinja i osvojila prvo mesto u aso savateu. Ovim sportom bavi se dve godine, ranije je njen sport bio karate, ovo je bilo njeno prvo značajnije internacionalno nadmetanje i odmah se pokazalo da je vredelo vredno trenirati. Prethodno je Jelena bila i prvakinja države u istoj konkurenciji. Vredno je trenira trener Slobodan Popov, koji joj proriče svetlu budćnost i smatra da će Jelena, s ovakvom posvećenošću, osvajati odličja u svim kategorijama koje je očekuju.

U ovim našim subotnjim seansama Pavla Zelića smo upoznali kao pisca fantastike, filmskog i strip scenaristu i kritičara, kome su priče  objavljivane u književnim i popularnim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Tek onda spoznali smo i druge Zelićeve domete, kao čoveka koji nam je dosta pomogao da premostimo nekoliko kovid talasa. Pavle Zelić dobio je Fulbrajtovu stipendiju i već neko vreme je u Americi,  na Univerzitetu Emori i u Centru za kontrolu bolesti u Atlanti, u Džordžiji, gde će se narednih godinu dana usavršavati, s ciljem da se čovečanstvo izbori s ovom i svim budućim pandemijama. Popričaćemo danas sa njim, spoznati kakva je zdravstvena situacija u SAD i šta nam ovde, po njegovom mišljenju, valja činiti, ali i o njegovoj aktuelnoj zbirci `Dum-Dum`, sa 18 priča.

Oko 220 devojčica i dečaka iz Srbije preksutra putuje u Split, na završnicu `Sportskih igara mladih`, koje ovog leta obeležavaju četvrt veka postojanja. Ovo takmičenje, inače, okuplja više od hiljadu dece iz regiona, o njemu će nam pričati Dubravka Delibašić. Najavljujemo i niz manifestacija koje se narednih dana dešavaju širom Srbije- `Raške duhovne svečanosti`, festival izvorne srpske pesme `Prilike 2021`, `Dane srpskog dugovnog preobraženja`, `Tamburicu fest` u Deronjama, festival glumačkih ostvarenja `Filmski susreti` u Nišu, `Bir Fest` u Beogradu. Na 34. filmskom festivalu Herceg Novom, nagrada `Milan Žmukić` za film `Pucnji u Marseju` pripala je reditelju Gordanu Matiću, bila je to ujedno i svetska premijera ovog ostvarenja. Izložbu skulptura pod nazivom `Oslobađanje`, u `Galeriji 73` na Banovom brdu, autorka Maša Paunović posvećuje svom preminulom ocu, inače slikaru Iliji.

Talentovana sarajevska slikarka Alena Gojak predstavlja se posetiocima galerije `Singidunum` izložbom `Priče`, slikar Nemanja Mate Đorđević tokom avgusta predstavlja nova dela na virtuelnoj izložbi u Prodajnoj galeriji `Beograd`. Ninus Nestorović, jedan od najpoznatijih aforističara na Balkanu, osovjio je nagradu `Radoje Domanović`, kao i prizanje za najuspešnijeg aforističara godine. Objavljena je antologija ukrajinskih aforizama pod nazivom `Smeh naroda, koju je priredio Aleksandar Čotrić U izdanju `Kreativnog centra` objavljena je priča namenjena predškolcima i mlađim osnovcima `Veoma visoka veštica`, mlade autorke Katarine Đurić. Izložba umetnice Mile Sretenović otvorena je u sredu u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu.

U povodu koncerta `Riblje čorbe, 16. avgusta na `Tašu`, svirke koja je posvećena prerano preminulom bas gitaristi i jednom od osnivača ovog sastava Miši Aleksiću, za našu emisiju sećanja na lepe dane saradnje iznosu Jugoslav Vlahovič, autor velikog broja efektnih omota legendarnog sastava. Škola stripa `Nikola Mitrović Kokan` iz Leskova i njen čelni čovek, strip autor Marko Stojanović, prisustvovali su prvom predstavljanju srpskog stripa u Albaniji. Pesnik Miloš Sakić iz Smederevske Palanke svoju knjigu stihova `Dažd` predstaviće u četvrtak, 26. avgusta u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, uz učešće poznatih glumica i operskih pevačica. Kad smo već kod opere, Vojvođanski  simfonijski orkestar će do 21.avgusta biti na letnjoj turneji po Vojvodini, sa biserima klasične muzike i solistima Ljubicom Vraneš, Draganom Radaković i Dragoljubom Bajićem.

I biće toga još ovog popodneva, pratićemo kretanje rezultata na utakmicama evropskih šampionata koji su juče počeli širom Starog kontinenta, zatim naše Prve lige, dok se utakmice Ling Long Super lige igraju u večernjim terminima. Neće izostati ni novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Miljana Stojaniać, kao ni muzika za sve generacije i sve ukuse. Svoj puni doprinos porodičnom magazinu Radio beograda 1 daće Saša Hajdin, Katarina Epštajn i Vesna Gemović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво