Читај ми!

Radost porodice Mikec

Odlazak na fudbalsku utakmicu, u društvu sina Milana Rikarda, bio je jedna od prvih stvari koje je uradio Damir Mikec po povratku iz Tokija, gde je ostvario svoje sportske snove, osvajanjem srebrne medalje na najvećoj sportskoj smotri planete. Radost zbog uspeha podelio je s navijačima na tribinama Crvene zvezde, a naravno da su se medalji, jedinoj koja mu je nedostajala, najviše obradovali supruga Melisa Ivet Perez Karbaljo Mikec i kćerka Mia Vanesa, kao i Damirov otac Dušan. U ovoj emisiji, kroz minule godine, ispratili smo brojne Damirove evropske i svetske trofeje i uspehe, danas nam dolazi u goste da nazdravimo čašicom razgovora i da obradujemo slušaoce porodičnog magazina Radio Beograda 1 lepim pričama. Ođecima trijumfa divnog mladića, izuzetnog sportiste, odanog supruga, oca, sina i brata, trijumfa kome se radovala čitava Srbija. Porodica Mikec zaista je to zaslužila.

Na 2. Međunarodnom festivalu romske poezije i proze, održanom u organizaciji Udruženja romskih književnika, među nagrađenima je i glumica Iskra Brajović. Ona je osvojila prvu nagradu za poeziju i posebnu povelju koja nosi ime poljske romske pesnikinje "Bronislava Vajs Papuša" za pesmu "Vetar", koju je napisala još kao desetogodišnje dete. Multitalentovana i svestrana, osim što je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti, pohađala je muzičku školu, piše poeziju i prozu, veliki je ljubitelj životinja, završila je Akademiju za joga instruktore, bavi se dizajnom i mama je male Ines, a za pozorište kaže da je njena druga kuća. Baš takva je Iskra, koja će sa nama u studiju provesti deo ovog subotnjeg popodneva. 

Sutra u 13 časova biće održana svečana ceremonija zatvaranja trideset drugih Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, koje smo pomno pratili kroz ovu i druge emisije Radio Beograda 1, uključujući i svakodnevni `Olimpijski žurnal`. Na Ceremoniji otvaranja Igara u Tokiju zastavu Republike Srbije nosili su Sonja Vasić i Filip Filipović, dok će tu čast će na zatvaranju najvećeg svetskog sportskog događaja imati aktuelna evropska, svetska i olimpijska šampionka, Jovana Preković. Ona je, ponovimo, jučerašnjem finalnom meču kategorije do 61kg pobedila Kineskinju Ksiaojan Jin i tako postala prva osvajačica olimpijskog zlata na debitantskom nastupu karatea kao sporta na Igrama. Jovana ističe da će uloga nosioca zastave za nju biti ostvarenje sna, uz osvajanje olimpijske medalje. Na Ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Riju 2016. godine zastavu Republike Srbije nosila je Tijana Bogdanović, dok je u Londonu 2012. godine ta čast pripala Milici Mandić, a u Pekingu 2008. odbojkašu Saši Staroviću.Sutra pre podne znaćemo i da li će vaterpolisti osvojiti zlato ili srebro, posle utakmice sa Grčkom koja se igra od 9 časova, kao i da li su se odbojkašice okitile bronzom- u svakom slučaju, uspeh iz Rija je, u najmanju ruku, ponovljen,a ako do medalja dođu i odbojkašice Srbije- eto najuspešnijeg učešća naše zemlje na najvećoj sportskoj smotri planete. 

Pored dešavanja vezanih za 32. Olimpijske igre u Tokiju, kao i drugih informacija iz sveta sporta, pratimo i brojne manifestacije kulturno-turističkog karaktera koje se održavaju širom Srbije. Udruženje `Ere` od sutra do 18. avgusta predstavlja Međunarodni dečji festival folklora `Licidersko srce`. U Subotici se održava `Dužijanca`, manifestacija koja je dobila ime po žetvenom običaju koji se sastoji od pletenja venca od poslednjeg snopa žita, koji se zatim odnosi u crkvu radi blagoslova. `Trstenik na Moravi` je manifestacija koja se dešava od 9. do 15. ovog meseca, Zapadnom Moravom se - uz ostalo- čamci voze pomoću motke. `Prva harmonika Srbije` održava se u Sokobanji od 1962. godine, pa tako i ove, na letnjoj pozornici `Vrelo`, od 12. do 14. avgusta. Pred nama su i `Dani banice`, još jedna u nizu tradcionalnih smotri koje neguju stare običaje i tradiciju, i to u Beloj Palanci. 

`Festival kulture mladih`, jedna od najstarijih manifestacija tog tipa, odvija se 13. avgusta u Knjaževcu. Međunarodni festival `Srem folk fest` neguje i propagira narodne pesme, igru, muziku i nošnje, dešava se u Sremskoj Mitrovici. `Festival mladih` u Golupcu je jedna od novijih smotri, ali vredi je izdvojiti, jer usmerava omladinu ka pravim kulturnim, ljudskim i moralnim vrednostima. Glavni festivalski program `Nišvil` džez festivala održava se od 12. do 15. avgusta na platou niške tvrđave. `Rossi Fest`, letnji operski program, ima za cilj razvoj i usavršavanje profesionalnih veština mladih operskih umetnika. `Dragačevski sabor trubača` održava se punih šest decenija, i ovog leta zvuci trube oriće se Gučom.

Izdavačka kuća `Pčelica` dobtinik je dve nagrade na međunarodnom sajmu knjiga `Trg od knjige`, koji je u Herceg Novom održan po 19. put. Sedmi broj časopisa `Književna fantastika` predstavljen je u Kući kralja Petra prvog, na beogradskom Senjaku. U Kulturnom centru Zrenjanina od 12. do 21. avgusta izložbom će biti predstavljeno 45 godina KUD-a `Pionir`. Biblioteka Centra za kulturu Kladovo raspisala je deveti nagradni foto konkurs pod nazivom `Knjiga, ti i leto`. U Muzeju knjige i putovanja Udruženja `Adligat` u toku je izložba `Egipat očima srpskog putnika`. Posle četiri godine, beogradska publika ponovo će imati priliku da uživa u čudesnoj simbiozi džeza i tanga i nastupu vrhunskih umetnika iz Argentine - `Tango džez kvarteta`. 

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i ove subote obradovaće nas predlogom jelovnika za nedeljni ručak, a sve nas- lepa muzička ponuda, sastavljena od hitova sa nekadašnjih festivalskih pozornica i onih koji su trenutno na evropskim top listama. Darko Milosavljević, Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Ljubinka Dobrilović čine ekipu koja realizuje emisiju koja je već šezdeset drugu godinu sastavni deo ponude Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво