Читај ми!

Svetski dan roda - jedinstvene i kao pojava i kao simbol

Dugačkih nogu i kljuna, još dužeg vrata (kažu, kod nekih vrsta može biti i 150 centimetara!), najčešće snežnobelog perja, širokog raspona krila, sa domom na vrhu kućnih odžaka ili bandera, kojem se vraćaju posle svake sezonske selidbe i to uvek sa istim partnerom, jer su mu odane dok ih smrt ne rastavi - rode su među najkarakterističnijim pojavama ne samo u ptičijem, već u celom svetu. Zato ne čudi da su od davnina baš rode bile rado viđeni gosti u okruženju ljudi koji su za njih vezivali mnoge priče, mitove, legende, a svakako je najpoznatija ona da donose bebe. Kako se današnji dan već dugo obeležava kao Svetski dan roda, o njima i kao pticama, ali i simbolu sreće, blagostanja i plodnosti razgovaraćemo sa Čedom Vučkovićem, fotografom roda, posmatračem ptica i članom Društva za zaštitu ptica Srbije.

Komplementarna, na izvestan način, iako potpuno suprotna ovoj temi biće i priča o tome zašto mladi zaziru od vakcinisanja protiv kovida 19 plašeći se da će ostati sterilni, a nisu dovoljno obavešteni da prekomerna upotreba alkohola - rasprostranjena globalno upravo u toj populaciji - dokazano utiče na smanjenu i otežanu mogućnost začeća. Nedavno je i Svetska zdravstvena organizacija iznela stav da bi svim ženama u reproduktivnom periodu trebalo zabraniti konzumiranje alkohola upravo iz pomenutog razloga, što je bio i povod da se obratimo dr Mimi Fazlagić, ginmekologu i genetičaru.

U "Magazinu na Prvom" i o tome zašto je za samo nedelju dana svinjetina u domaćim prodavnicama poskupela za čak 20 posto i da li će nastati tzv. lančana reakcija sa cenama ostalih vrsta mesa; pod kakvim uslovima će biti održan "Arsenal fest" u Kragujevcu, prvi veliki domaći festival ovog leta pred publikom; a s obzirom da je ovaj četvrtak najavljen kao najvreliji dan u jakom toplotnom talasu koji je pogodio našu zemlju, govorićemo i o značaju biometeorologije i takve vrste prognoza.

Sa vama - Elizabeta Arsenović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво