Lideri Zapadnog Balkana na samitu Brdo-Brioni

U Brdu kod Kranja održava se sastanak lidera procesa Brdo-Brioni. Očekuje se usvajanje zajedničke deklaracije o važnosti procesa proširenja Evropske unije, koji mora biti brži i ne sme se fokusirati samo na pojedine zemlje, već na čitav region Zapadnog Balkana. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja regiona i pomogne im da se pridruže Uniji.

Posle sastanka u Sloveniji, u sedištu NATO Alijanse u Briselu, uslediće susret predsednika Srbije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom. Teme će biti politički dijalog, partnerski i praktični mehanizmi saradnje Srbije i NATO Alijanse i uloga Kfora u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Vučić i Stoltenberg razgovaraće i o borbi protiv pandemije, vakcinaciji, ekonomskom napretku i evrointegraciijama Srbije. Posle Brisela, predsednik putuje u dvodnevnu posetu Češkoj.

U Srbiji se smanjuje broj novih slučajeva virusa korona. Iz kovid režima izašli su kliničko-bolnički centri "Zvezdara" i "Dragiša Mišović", a tokom ove sedmice redovnom radu vraća se i Specijalna bolnica u Mladenovcu. Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da će se sa kovidom do kraja boriti Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici.

Na Bliskom istoku, izraelsko - palestinski sukobi ušli su u osmi dan. Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanjahu najavio novi, četvrti rat s Hamasom. Iz izraelske vojske je saopšteno da su meta bila mesta, za koja se sumnja da su prebivališta devetorice zapovednika Hamasa. Za sada nema zvaničnih podataka o žrtvama i materijalnoj šteti, ali agencije prenose da su tri solitera sravnjena sa zemljom.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović
Urednici vesti: Nenad Selaković i Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво