U susret dodeli Evropske nagrade za pronalazače

Ovog jutra imaćemo čast da vam predstavimo srpsku naučnicu Gordanu Vunjak-Novaković koja je izabrana za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu, za inovativni doprinos u biomedicini. Rad profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo Evropski zavod za patente da prvi put jedna naučnica iz Srbije bude u finalu u prestižnoj kategoriji „Životno delo". Pobednici ovogodišnje najprestižnije evropske nagrade za pronalazače biće objavljeni na ceremoniji 17. juna.

U Srbiji još nije donet Zakon o ličnom bankrotu, koji bi trebalo prezaduženim građanima da omogući da žive dostojanstveno, iako ne mogu da izmire svoja velika novčana dugovanja. Ekonomisti kažu da zakon po građane nosi određene posledice, ima svoje dobre i loše strane, a da li su se kod nas stvorili uslovi za donošenje ovakvog zakona ovog jutra za vas istražuje Biljana Šujdović.

U našem jutarnjem programu najavićemo i 49. Međunarodni filmski festival - FEST, koji počinje danas i trajaće do 16. maja. Posetioci će biti u prilici da pogledaju 14 filmskih ostvarenja iz 7 zemalja.

Autor i voditelj Igor Obračević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво