Читај ми!

Srpska naučnica u finalu Evropske nagrade za pronalazače

Prof. dr Gordana Vunjak-Novaković je za inovativni doprinos u biomedicini izabrana za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu u kategoriji "Životno delo". Rad profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo Evropski zavod za patente da prvi put jedna naučnica iz Srbije bude u finalu u prestižnoj kategoriji „Životno delo". Odlikovana je 2020. godine Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, a ova gledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Pobednici ovogodišnje najprestižnije evropske nagrade za pronalazače biće objavljeni na ceremoniji 17. juna.

 Iako se se broj zaraženih od korona virusa ne smanjuje onoliko brzo kako bismo želeli, ipak se smanjuje. Posle prvomajskih i vaskršnjih praznika, zbog većih okupljanja i proslava, moguće je da procenat zaraženih bude veći, ali vakcinacija je počela da daje rezultate. Lakari neprestano upozoravaju: "Da bi smo postigli kolektivni imuntet, potrebno je da što više ljudi bude vakcinisano u što kraćem roku"! 

Kakav je odziv na imunizaciju u Gradu Čačku i Moravičkom okrugu? Koliki procenat stanovništva je do sada vakcinisan i revakcinisan? Kakva je epidemijska situacija u ovom delu Srbije i koliki teret trpe zdravstveni radnici  zbog Kovida 19?

Za našu emisiju govori direktor Doma zdravlja Grada Čačka, dr Aleksandar Pajović, član gradskog Kriznog štaba.

Urednice emisije Marina Stojadinović i Nataša Raketić.

„U središtu pažnje", 17:05, Radio Beograd Jedan

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво