Zašto je važno pričati o osećanjima?

Stručnjaci za mentalno zdravlje već više od godinu dana upozoravaju na posledice koje tekuća pandemija Kovida-19 već ostavlja i tek će ostaviti na sve nas koji se, pored svakodnevnih problema, borimo i sa izmenjenim uslovima u kojima živimo od proleća prošle godine. Prema broju ljudi koji pate od depresije Srbija je još pre pandemije, sa pet odsto obolelih, bila iznad svetskog proseka. Prema Svetskom ekonomskom forumu, svaka treća osoba razvija anksioznost i depresiju prouzrokovanu novonastalom situacijom, a domaći psihijatri i psiholozi očekuju sličan trend u Srbiji. Zbog svega toga Hemofarm fondacija u saradnji s Filozofskim fakultetom u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije pokrenula je nacionalnu kampanju za očuvanje mentalnog zdravlja, borbu protiv rastuće depresije i stigme koja prati obolele pod nazivom „NESALOMIVI“. O ovoj temi govoriće gosti našeg programa - Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije i prof. dr Aleksandar Dimitrijević, psiholog i psihoterapeut. Prethodno ćemo o tome razgovarati i sa slušaocima u našem "Pitanju jutra".

Govorićemo i o još jednoj relativno srodnoj temi - bezbednosti i zdravlju na radu. I ova tema je od prošle godine neraskidivo povezana s pandemijom Kovida-19, a više o njoj preneće nam direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić.

Predsednika saveza slepih Srbije Nikolu Đorđevića pitaćemo zašto u Srbiji nema pasa vodiča za slepe (28. april je njihov dan).

Najavljujemo jednu pozorišnu i jednu filmsku premijeru. Igor Bojović, direktor pozorišta Boško Buha i koautor predstave, najaviće nam hip-hop rep operetu "Mačka u čizmama" za koju su muziku komponovali Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Saša Lokner.

Rediteljka Natalija Avramović govoriće nam o svom filmu "Prolećna pesma" koji će biti prikazan na predstojećem Festu.

Čućete i priloge o klubu ljubitelja stripa u Somboru, upisu đaka prvaka u Leskovcu, kao i redovan pregled epidemijske situacije i procesa vakcinacije u Srbiji i sve druge aktuelne vesti.

Budite uz jutarnji program Radio Beograda 1!

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво