Iz istorije Požarevca

Požarevac. Razbaškaren u plodnoj stiškoj ravnici, zagrljen Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom, zaogrnut brdom Čačalica. I sam ovaj opis je dovoljan da se shvati da je takvo mesto bilo oduvek, od kad se računa vreme, idealna i zato nezaobilzna istorijska pozornica.

Svedoče tome neposredna blizina Lepenskog vira i kulture koja je tu trajala od oko 9500. do oko 5550. godine pre nove ere; skulptura idola nađenog u ataru sela Kličevac, poznatog i pod nazivom Velika majka, koji predstavlja trag zasebne dubovačko-žutobrdske kulture iz Bronzanog doba, između 1500. i 1000. godine pre nove ere; zatim, rimski grad Margum u blizini sela Dubravica na desnoj obali Velike Morave, u blizini njenog ušća u Dunav - strateški važno utvrđenje, naseljeno u kontinuitetu od praistorije do srednjeg veka; a u neposrednoj blizini Požarevca, još preciznije Starog Kostolca,  je i Viminacijum, stari rimski vojni logor i grad, koji je nastao u I i trajao do početka VII veka nove ere...

Prvi pomen Požarevca pod imenom koje nosi i danas je u drugoj polovini XV veka. Ali najslavniji istorijski period počinje 1717. godine, kada je baš u njemu potpisan mir između velikih sila Turske i Austrije, zbog čega je Požarevac dobio mesto u svim udžbenicima istorije širom sveta - ko god da proučava povest Evrope, zna za važni Požarevački mir. I upravo od tog događaja i te godine počeće i naša „kojekuda" priča o prošlosti grada, koju nam je kazivao doktor istorije Miroljub Manojlović, nekadašnji direktor Narodnog muzeja u Požarevcu.

Biće tu i sećanja na kapetana Koču Anđelkovića i njegovu, na kratko od Turaka oslobođenu, krajinu, zatim, na slavne vojvode u Prvom srpskom ustanku, Požarevljane, Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca, a posebno i najviše o presudnom tragu koji je u razvoju grada ostavio knez Miloš Obrenović.

Zabeležile, kao i uvek, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво