Najavljeni novi projekti u Republici Srpskoj

Državni vrh Srbije boravio je u poseti Republici Srpskoj. Čuvajući mir i stabilnost razvijamo naše ekonomije, kako bismo građanima obezbedili bolju budućnost, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Banjaluci, gde je sa delegacijom Srbije prisustvovao obeležavanju Dana grada. Posle sednica Saveta za saradnju dve zemlje najavljeni su i novi projekti, među kojima su aerodrom u Trebinju i izgradnja auto-puta od Rače do Bijeljine, rekao je predsednik Vučić.

Obeležavamo Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu i 80-godišnjicu uspostavljanja sistema koncentracionih logora Jasenovac.  22.aprila, pre 76 godina, logoraši iz Jasenovca pokušali su proboj. Preživelo ih je 117. Izaslanik predsednika Srbije, generalni sekretar predsednika Suzana Paunović i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević položile su vence na Spomenik žrtvama genocida u
Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu. U Istorijskom muzeju Srbije, biće otvorena izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja".

U Spomen parku Jasenovac obeležena je 76-ta godišnjica proboja poslednjih zatočenika iz tog ustaškog logora. Vence i cveće odvojeno su položili predsednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsednik parlamenta Gordan Jandroković i predstavnici naroda žrtava i antifašista. Obeleževanje jasenovačkog proboja je ove godine proteklo u senci neuspešne kohabitacije u Hrvatskoj, ali i nezadovoljstva predstavnika naroda žrtava zbog nedefinisanog državnog stava o zabrani ustaših simbola i pokliča. Premijer Plenković je rekao da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je aktuelna vlada protiv upotrebe ustaških simbola. Dodao je da su, što se izmene Krivičnog zakona tiče, ustaški simboli već zabranjeni i da je sada samo pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

Situacija sa koronom u Srbiji je blago poboljšana. Smanjuje se broj lekarskih pregleda u kovid centrima. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar napominje i da je popunjeno 70 odsto bolničkih kapaciteta. Od danas je, pored Fajzerovom, moguće vakcinisati se, bez prijave, i Sputnjik Ve vakcinom. Novi epidemijski podaci, biće objavljeni oko 15 časova.

Poslanici Skupštine Srbije treba da glasaju o rebalansu budžeta i pet zakona kojim se predviđa novac za treći paket pomoći građanima i privredi.

I ovaj 22- april podseća nas treba da čuvamo prirodu! Dan planete Zemlje obeležava se pod motom "Akcija klime", a akcenat je na jačanju odgovornosti mladih, obrazovanju i akcijama čišćenja otpada.

Na Srbija openu u osmini finala,  Dušan Lajović igra protiv Argentinca Federika Delbonisa.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво