Читај ми!

60 godina emisije Vreme sporta i razonode

Galerija šampiona

Titula stiže u Novi Sad. Vojvodina je stari-novi šampion Srbije. Osamnaesti ukupno, a peti uzastopnI zlatni biser nanizali su crveno-beli iz `srpske Atine`, pošto su u četvrtoj utakmici finala plej-ofa savladali ekipu Partizana u neverovatno uzbudljivom meču. Beogradski crno-beli bili su i u tom meču izuzetno tvrd orah, pa je uspeh Voše tim veći, momci su zaigrali kako valja kad je bilo najteže. Prvaka države do nove titule s klupe je doveo legendarni Slobodan Boškan, koji je jedan od naših sagovornika u današnjoj emisiji.

Košarkašice Crvene zvezde osvojile su 32. šampionsku titulu u istoriji kluba. Najmlađa ekipa u elitnoj ligi je prvak Srbije. Crveno-bele su u trećem meču finalne serije plej ofa savladale Art Basket, osvajača Kupa, i tako četvrti put uzastopno podigle šampionski pehar. Do titule su devojke u crveno-belom došlo vođene iskusnim Draganom Vukovićem, koji verovatno više i ne zna koliko je trofeja osvojio sa Zvezdo, Najefikasnija u odlučujućem meču do titule bila je Nađa Nedeljkov, dok je MVP susreta bila Ivana Katanić, kapiten ekipe, naša sagovornica u ovom izdanju emisije `Vreme sporta i razonode`.

Iz sveta rukometa - prvi trofej ove sezone otišao je u ruke rukometaša Vojvodine. Oni su u finalu Kupa Prof dr Branislav Pokrajac, našeg najmasovnijeg takmičenja, savladali ekipu Metaloplastitke rezultatom 19:17 i tako odbranili pehar osvojen prošle godine. Mali broj postignutih podataka svedoči o izuzetnoj borbenosti i čvrstim odbranama rivala
, u drugom delu igre Novosađani su došli do prednosti koju nisu ispuštali do završetka utakmice. Tako je Vojvodina osvojila treći put uzastopno dragocebi pehar, sedmi put ukupno, svi komplimenti za njene igrače, kao i stručno štab predvođen Borisom Rojevićem, koga ćemo čuti tokom ovog popodneva.

Odbojkašice Uba osvojile su prvu titulu prvaka Srbije, pošto su na svom terenu pobedile ekipu TENT-a sa 3:2 , u petom meču finala. U meču prepunom preokreta i kvalitetne odbojke, Ub je poveo sa 2:0 u setovima, Obrenovčanke su uspele da izjednače, ali je domaći tim bio bolji u petom setu i slavio posle 116 minuta igre. Sve što odbojku čini lepom i uzbudljivom, moglo je da se vidi u ovoj finalnoj seriji, komplimenti obema ekipama, o velikom uspehu razgovaramo sa Ljiljanom Ranković, primačem servisa u redovima novog prvaka države, inače našom internacionalkom bogatog iskustva i igračicom koju bi svaki evropski klub poželeo da vidi u svojim redovima. 

Sezona seniorskih takmičenja standardnim vazdušnim oružjem u Srbiji završena je `Vojvodina kupom` u Novom Sadu. Već ovog vikenda, u istom gradu, počinje  sezona malokalibarskim oružjem, prvim kolom Kupa Streljačkog saveza Srbije. Troje seniorskih reprezentativaca pištoljem Jasmina Milovanović (Akademac), Damir Mikec (Policajac) i Duško Petrov (Kikinda) su period između dve sezone iskoristili za zajedničke pripreme u „srpskoj Atini". Troje članova nacionalnog tima su trenirali i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem. Danas ćemo razgovarati s Damirom Mikecom, jednim od naših najtrofejnijih strelaca, od koga uvek i svuda očekujemo maksimalne domete, pa tako i sada, na predstojećem Evropskom prvenstvu koje se krajem maja i početkom juna održava u Osijeku.

Srpski veslači Miloš Vasić i Martin Mačković osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varezeu, u disciplini dvojac bez kormilara na 2.000 metara. Komplimenti idu i na račun trenera našeg dvojca Nikole Stojića. Srpski tandem sprema se sada za regate koje će biti održane od 30. aprila do 2. maja (Hrvatska), odnosno od 21. do 23 maja (Švajcarska), a naša javnost željna je još lepih vesti, baš poput ove kakva je stigla iz Varezea. Sve to, naravno, u cilju postizanja maksimalne forme za dugo čekane i priželjkivane Olimpijske igre u Tokiju. Razgovaraćemo s njima ovog popodneva o svemu što ih očekuje u periodu koji dolazi. 

Na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati, koja je održana u Varezeu, naša veslačica Jovana Arsić je u ženskom skifu ispunila olimpijsku normu i predstavljati Srbiju na OI u Tokiju predstojećeg leta. Jovana je imala težak zadatak u Italiji, a činjenica da olimpijsku normu u finalu nije ispunila ni Grkinja Aneta Kiridu, bronzana sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva - koja je u ovim kvalifikacijama osvojila prvo mesto upravo u grupi u kojoj se takmičila i naša veslačica - jasno govori kakvu je konkurenciju Arsićeva morala da pobedi kroz kvalifikacije, polufinale i finale da bi obezbedila put u Tokio. Jovana je prva predstavnica ženskog dela veslačke reprezentacije Srbije, nakon Ive Obradović, koja će braniti boje naše zemlje na najprestižnijem takmičenju! Takođe, prva predstavnica Veslačkog kluba "Crvena zvezda-Beograd", nakon Miloša Tomića na Olimpijskim igrama. Jovana,s kojom danas razgovaramo, kao i njen trener Dušan Kovačević, apsolutno zaslužuju sve komplimente.

Baš dosta uspešnih devojaka i momaka iz sveta sporta ovog popodneva u našoj emisiji. Njima pridodajemo i našeg internacionalca u košarci Aljošu Mitrovića, koji se vratio u Srbiju posle sezone provedene u Bahreinu, gde je igrao za ekipu Muharaka. U istoj zemlji igrao je i za Etihad, u Saudijskoj Arabiji za Abhu, u Kataru je bio član Al Ahlija, a u Iraku za Al Hutut Al Džaviju. Bio je šampion Gruzije sa Dinamom iz Tbilisija, igrao za podgoričku Budućnost u Evrokupu, kao i za naš Partizan u Evroligi. Dosta povoda za fini popodnevni razgovor našeg kolege Milana Bigovića sa ovim momkom koji je veći deo karijere proveo na destinacijama o kojima relativno malo znamo kada je ovaj lepi sport u pitanju.

Govorimo, naravno, kao i svake subote, i o kulturnim događajima, kao i o dešavanjima u svetu koji nas okružuje. Povodom jedanaeste godišnjice od obnavljanja, Avalski toranj i ovog aprila planira raznovrstan kulturni sadržaj za posetioce-zabava, degustacija specijaliteta i ponuda sadržaja iz cele Srbije, programi za decu, očekuju nas  24. aprila. Na sceni Doma vojske u Pančevu 11. aprila ove godine održano je Baletsko takmičenje klasičnog i modernog baleta u organizaciji Centra za igru iz Pančeva na kome je nastupilo preko 500 takmičara državnih i privatnih baletskih škola, plesnih klubova i studija iz Srbije. Konačno nam stiže i Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma, na kome će-uz sve ostalo-nagrada za životno delo posthumno pripasti Zoranu Simjanoviću, jednom od retkih srpskih autentičnih stvaralaca tzv.primenjene muzike. Biblioteka Centra za kulturu Kladovo, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, predstavlja  dokumentarnu izložbu "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi". Udruženje vizuelnih umetnika Užice u galeriji `Reflektor` predstavlja izložbu Konstantinosa Petrovića, umetnika rodom iz Valjeva. Rok bend `Tunel`, kog su autorski predvodili gitarista Ljuba Ninković i basista Vlada Janković Džet, dobio je konačno svoj prvi koncertni album "Uživo 1982-1985", na kompakt disku i digitalnim platformama u izdanju promoterske kuće `Long Plej`.

`Zašto ne treba da budete savršen roditelj`- naziv je novog priručnika Nevene Lovrinčević, psihologa i autora nekoliko korisnih knjiga namenjenih roditeljima, u izdanju `Kreativnog centra`. U Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina 22. aprila biće otvorena izložba pod nazivom `Maske-tvoje i moje, vaše i naše`, autora Milutina Mićića. Tradicionalna kolektivna izložba `Pogledi 2021` otvorena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. AFA, zajednica koja je posvećena osnaživanju žena kroz inovacije tehnologije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Telenor Fondacija 22. aprila pozivaju zainteresovane da isprate hakaton za devojčice. koji će biti održan u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.  `Nama je prošlo i buduće vreme ili Isijavanje uma`-to je novo izdanje aforističara Milorada Ćosića , člana Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga. Irena Kovač, umetnica iz Kikinde,  slike i crteže u kombinovanoj tehnici za likovno predstavila je na izložbi „Neozbiljan slučaj".u Centru za likovno obrazovanje „Šumatovačka".

Sajam preduzetništva Vojvodine održava se 22. i 23. aprila na Novosadskom sajm. Premijera dramsko-cirkuske predstave `Svetu se ne može ugoditi`, prema čuvenoj narodnoj priči, u režiji autorke i glumice Danke Sekulović, održana je nedavno u Malom pozorištu `Duško Radović`. Povodom Svetskog dana knjige, Gradska biblioteka iz Kraljeva, edicija `Povelja`, Hemijsko-medicinska škola iz Vršca i Udruženje `Tačka susretanja` preređuju veče pod nazivom `Zatvori oči i kaži knjiga` 23. aprila u Salonu kod Porte u Vršcu. O aktuelnim događajima iz sveta kulture ove subote govore i Milena Zupančič, Miki Krstović, Sloboda Mićalović, Egon Savin, Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Nela Mihailović, Milan Caci Mihailović, Lazar Ristovski, Dejan Zečević, pijanistkinja Tamara Stefanović i drugi.

Fotografkinja i umetnica iz Beograda Lidija Antonović osvojila je dve nagrade u dve kategorije Međunarodnog takmičenja za pozorišnu fotografiju `Izloženo pozorište`, u okviru konkursa `Pozorište u fotoobjektivu 2021`, u gradu Odesi, u Ukrajini. Umetnica Jovana Višnjić takođe predstavlja svoju novu izložbu, čućemo i selektora rukometne reprezentacije Srbije Uroša Bregara, rvača Branka Kovačevića, šahovskog sudiju Nebojšu Baralića, Andreu Arsović i druge. Na Starom sajmištu juče je otvoren Japanski park, pod pokroviteljstvom grada Beograda, Olimpijskog komiteta Srbije, Japanske poslovne alijanse u Srbiji i japanske ambasade. Prošle godine je na ovom mestu, u bliku olimpijskih krugova, zasađeno 67 stabala japanske trešnje, simbola tamošnje kulture, o tome iz priloga našeg kolege Miloša Panića, koji je zabeležio i donju fotografiju.

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić pripremio je novi predlog jelovnika za nedeljni ručak, a ekipa u kojoj su Katarrina Epštajn, Vesna Gemović i Saša Hajdin daće sve od sebe da provedete prijatno popodne uz program Radio Beograda 1, uz novo izdanje porodičnog magazina `Vreme sporta i razonode`.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.
 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво