Odlazak Tozovca – pamtićemo ga po glasu i gospodstvu

Udruženje građana „Amity – snaga prijateljstva“ i Portal „Penzin“ krajem marta sproveli su anketno istraživanje sa temom „Zašto se nisu vakcinisali svi stariji od 65 godina?“ u kojem je učestvovalo više od 200 ispitanika. Većina anketiranih je zbog kontradiktornih informacija zbunjena i zbog toga nije sigurna u bezbednost vakcine. Prisutan je i strah od negativnih reakcija posle imunizacije. Oni koji bi da se vakcinišu traže da to učine u najbližoj ambulanti ili domu zdravlja gde stanuju. O tome kako da olakšamo i ubrzamo vakcinaciju starijim sugrađanima saznaćemo više od urednice Portala „Penzin“ Aleksandre Jovanović.

O radu medicinskih radnika sa Kovid-pacijentima govoriće profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje KBC "Dragiša Mišović" dr Predrag Stevanović. Tokom epidemije korona virusa pred vratima crvene zone prestaju sve polemike i predrasude. Iza njih počinje borba na život i smrt. I bitka za svaki dah. Profesor Stevanović će se osvrnuti i na to koliku su žrtvu podneli lekari, medicinske sestare i tehničari u crvenoj Kovid zoni.

Prošlog utorka napustio nas je legendarni kompozitor i pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac. Pamtićemo ga po prelepom glasu, stasu i gospodstvu. Pobedio je u brojnim životnim bitkama, ali je izgubio rat protiv korone.

Komponovao je na desetine pesama narodne muzike za kolege pevače, ali ih je i sam pevao od srca i za dušu. Jedna od najdražih bila je „Jesen u mom sokaku". O pesmama, harmonici, nagradama i lepoti življenja govorio je pred mikrofonom Radio Beograda na Sretenje 2019. godine, kada je odlikovan zlatnom medaljom predsednika Srbije za zasluge u muzičkoj kulturi.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво