U Srbiju stiglo 500 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm

Novi kontigent od 500 hiljada doza vakcina kineskog proizvođača Sinofarm protiv virusa korona stigao je u Srbiju. Avion sa vakcinama sleteo je na Aerodromu "Nikola Tesla" nešto posle 10.30 časova, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.Premijerka je saopštila podatak koji je, prema njenim rečima, važan za našu zemlju i naš zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano preko 51 odsto stanovništva.

Sutra će u 50 gradova biti otvoreni punktovi gde će građani moći da se vakcinišu bez prethodne prijave. Terenske ekipe posećuju stanovnike na selima, dolaze do starijih, slabo pokretnih i nepokretnih građana kako bi ih vakcinisali. Od jutros važe blaže mere za suzbijanje širenja korona virusa. Najavljena je pojačana inspekcijska kontrola poštovanja mera.

Šefovi diplomatije Srbije, Grčke i Kipra razgovarali su u Beogradu na prvom sastanku u trilateralnom formatu. U zajedničkom obraćanju, ministar Nikola Selaković je naveo da je bilo reči o nizu pitanja u ekonomskoj i političkoj saradnji. Naglasio je da Grčka i Kipar poštuju teritorijalni integritet Srbije, ali da i naša zemlja pruža punu podršku svojim partnerima. Šef kiparske diplomatije Nikos Hristodulidis poručio je da će se saradnja u trilateralnom formatu nastaviti i da bi sastanci trebalo da se održavaju dva puta godišnje. Minisitar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas rekao je da će se najviše raditi na infrastrukturnom i energetskom povezivanju.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je pokrenuo proceduru opoziva ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave ministra  o Srebrenici. Leposavić je, nedavno rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida, kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je najnovijom odlukom premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić još jednom pokazao da mu nije stalo do mišljenja i osećanja Srba i Srbije. Vulin je rekao da je Srbija razumela poruku i da će po njoj i postupati.

U Srbiji je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 7,5 milijardi dinara.  Prihodi su iznosili 214,2 milijarde dinara, a rashodi 206,7 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija. U februaru je ostvaren deficit budžeta u iznosu od 5,8 milijardi dinara. Kako je saopšteno, javni dug Srbije iznosio je 27 milijardi evra na kraju februara, što čini 53,5 procenata bruto domaćeg proizvoda.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво