Ko je kriv – opasni psi ili njihovi vlasnici?

Ovog ponedeljka, prvi deo emisije rezervisan je za uključenja slušalaca Radio Beograda 1, koje pozivamo da nam se jave i postave pitanja, pohvale, kritikuju, predlože teme i kažu svoje mišljenje o našem programu. Danas mi slušamo vas. Novi brojevi telefona otvoreni za javljanja tokom kontakt programa: 011 – 655 3370, 655 3371, 655 3372, 655 3373.

Poslednjih meseci dogodilo se nekoliko vrlo agresivnih napada pasa, i to onih koji imaju svoje vlasnike, sa vrlo ozbiljnim, čak i smrtnim posledicama. Da li je nekim rasama pasa urođena agresivnost pa su samim tim opasni ili postoje i drugačija objašnjenja. U javnosti su mišljena podeljena oko pitanja da li su psi nasilni po prirodi, ili je istina ipak drugačija? Stručnjaci kažu da socijalizovan i dobro odgojen pas nikad neće biti nasilan, pogotovo ne prema deci. Kako primorati vlasnike na odgovorno ponašanje prema svom psu, a samim tim i prema celom društvu i na koji način sprečiti ovakve napade na ljude, pitaćemo Aleksandra Gavrića, iz organizacije Animal rescue Serbia.

Tokom pandemije koronavirusa i kod nas je zabeleženo više slučajeva ozbiljnih oblika oboljevanja trudnica, a globalno je reč o vrlo velikom broju žena koje su se zarazile tokom trudnoće. Osim borbe za zdravlje i život majke, lekari su suočeni i sa potencijalnom opasnošću zaražavanja beba. Dosadašnja praksa, u takvim situacijama - da se beba odmah po porođaju odvoji od majke, bila je predmet ozbiljnog istraživanja Svetske zdravstvene organizacije. Pošto je u ovim slučajevima često reč o prevremeno rođenoj deci, stručnjaci tvrde da je rano razdvajanje majki i beba možda, po svojim posledicama, opasnije i od korone. O tome, ali i o ostalim opasnostima od virusa kovid 19 u trudnoći razgovaramo sa dr Dejanom Filimonovićem iz GAK Narodni front.


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво