Delfini iz Šumadije

Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca postigli su izuzetan uspeh osvajanjem Regionalne lige u vaterpolu, usred Zagreba, iako su za rivale imali vrlo jake ekipe iz Hrvatske- domaću Mladost, Jug iz Dubrovnika i Jadran iz Splita. U finalnom susretu delfini iz Šumadije savladali su vaterpoliste ispod Srđa, renomirani Jug, rezultatom 14:12. Trijumf je tim veći ako se zna da su Dubrovčani ekipa koja je propustila samo jedno finale od 13 i osvojila ukupno četiri titule. Kragujevčani su, prethodno, u polufinalu sa trona skinuli dvostrukog uzastopnog branioca trofeja, zagrebačku Mladost (14:13), pa se može reći da su na kraju potpuno zasluženo podigli pehar, o tome pričamo sa direktorom kluba Jugoslavom Vasovićem. I vaterpolisti Crvene zvezde su u sjajnoj seriji, u dva meča četvrtifinala potopili su moskovski Dinamo i večeras od 19 časova, u prvom polufinalu, igraju sa mađarskim Solnokom, za koga igraju naši Filipović, Pijetlović, Drašović, kao i Gocić na klupi. I Zvezda Filipovića za trku ima, pa danas razgovaramo sa Aleksandrom, trenerom crveno-belih vaterpolista.

Naš sagovornik ovog popodneva je i Iso Planić, profesor geografije po struci, planinar, alpinista po vokaciji, direktor Politehničke škole u Subotici i osvajač čak pet vrhova viših od 8 hiljada metara. On je i predsednik planinarskog kluba Spartak, iz vojvođanske ravnice kreće put Himalaja i ostalih svetskih čuda o kojima obični ljudi mogu samo da sanjaju. Sve to što Planić radi i jeste ostvarenje njegovih snova, tome je u potpunosti posvećen, tim pre što su u svetu alpinista- kako kaže- posebno na ceni drugarstvo i odanost. Iso Planić je imao divnih, ali i tužnih momenata tokom svih ovih godina, uvek će ga boleti tragičan odlazak najboljeg prijatelja Drena Mandića, dok su išli u pohode čuvenom vrhu K2, još više što nikada nije saznao šta se zapravo desilo nesrećnom alpinisti. Iso Planić ima status zaslužnog sportiste Srbije, ali to nije dovoljno da dobije sportsku penziju, jer alpinizam nije olimpijski sport. Treba reći da troškovi skoro svake ekspedicije po belom svetu iznose oko 150 hiljada dolara, ap uz sve ostalo- treba animirati ljude da pomognu i podrže ovakve poduhvate, što je često teže od penjanja na najviše svetske vrhove. Iso je, ipak, uvek vedar, dobrodušan, pun optimizma, kao takvog ćemo ga čuti i danas u našem porodičnom magazinu.

Divne bluz večeri , pod zajedničkim nazivom `Bluz Mandej`, održavaju se u holu Doma omladine Beograde, pod maksimalnom zdravstvenom zaštitom posetilaca, u skladu sa aktuelnim merama Republike Srbije. Prošlog ponedeljka sjajan koncert priredila je ekipa koju su predvodili gitarista Nenad Zlatanović, maestro usne harmonike Pera Džo i naš današnji sagovrnik, svestrani klavijaturista Milan Petrović. I preksutra će Petrović svirkom pozdraviti ljubitelje ovog muzičkog pravca, ponovo uz pravu ekipu, uz njega će biti i Ana Radžić i Nikola Inić Inke. No, pravi povod za današnju laku priču je objavljivanje kompilacije najuspešnijih Petrovićevih diskografskih zapisa, obogaćene novim singlom pod nazivom `Connected Again`. u realizaciji ove numere, Milan je sarađivao sa muzičarima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, pa ćemo je sa zadovoljstvom premijerno poslušati ovog kišnog subotnjeg popodneva.

Odbojkaški klub Partizan postigao je odlične uspehe u obe konkurencije- devojkama je za dlaku izmaklo učešće u finalu plej ofa, posle tromeča sa TENT-om, a momci danas od 17.30 igraju prvu utakmicu finala plej ofa, u maloj dvorani SPENS-a, sa ekipom Vojvodine. Iako su ostvarili što su hteli, potvrđuje to i čelni čovek kluba Željko Tanasković, nema sumnje da će i u samoj zavšnici prvenstva crno-beli dati sve od sebe da iznenade favorizovane Novosađane. Uoči prvog finala, razgovaramo s iskusnim primačem servisa Partizana Lazarom Koprivicom, koji obećava da će sa kolegama dati sve od sebe, da zaslade sezonu koja je po mnogo čemu za pamćenje i koja najavljuje još bolje plasmane obe selekcije crno-belih u narednim šampionatima države.

Kao i svake subote, i ove se- pored sporta- bavimo i drugim segmentima života koji takođe oplemenjuju dušu, dešavanjima iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Izložba učesnika 33. Udruženja likovnih umetnika Zrenjanina biće dostupna posetiocima od 2.aprila u Malom salonu Narodnog muzeja u gradu na Begeju. Galerija `Reflektor` iz Užica premijerno predstavlja `Refleksije`, zajednički projekat kolaboracije Teodore Vojinović i Marka Jozovića. Izložba filmskih plkakata iz perioda 1945-1970 otvorena je u Filmskoj galeriji dvorane Kulturnog centra beograda, a izložba o Lidiji Pilipenko, primabalerini preminuloj prošle godine, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Komad `Na pučini` premijerno je izveden na sceni Šabačkog pozorišta, u režiji Ivana Tomaševića.

U pozorištu `Deže Kostolanji` premijerno je izvedena subotička gala opereta` Vitezovi Lake Male`, u režiji Andraša Urbana. Stiže nam i serija finih koncerata u KCB-u Beograda, dok Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine organizuju treću po redu tribinu iz ciklusa `Jugoslavija danas`. Kad smo već kod tribina, jednu takvu održava Kulturni centar Čukarica 6. aprila, u vezi zaštite dece na internetu. Obeležen je i Međunarodni dan knjige za decu u Biblioteci grada Beograda, izložba `Kimono za poneti`, Katarine Ljubinković-Zorkić, otvorena je u galeriji `Singidunum`, a tokom naredne sedmice biće obeležen Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu. Svoju prvu proznu knjigu, pod nazivom `Srneća leđa`, objavila je Ana Marija Grbić. Glumac Džek Dimić na međunarodnom festivalu `Red Dirt` u Oklahomi dobio je nagradu za ulogu Nikole Tesle. `Grafički kolektiv` predstavlja izložbu grafika i crteža na ručno pravljenom papiru Jovane Đorđević, a Maja Cvetković iz grupe ` I Plej` priča o nagradi koju je njen sastav dobio za pesmu `Sloboda` u rok emisiji `Bunt`, naše kuće. Mlada glumica Isidora Građanin, koju ovih dana ponovo gledamo u epizodama lake, relaksirajuće domaće tv serije `Komšije`, pojavila se i u novoj premijeri pozorišta `Slavija`, predstavi `Sponzoruša`, u režiji i po tekstu Radeta Vukotića.

I još mnogo toga drugog slušaćemo ovog popodneva u porodičnom magazinu Radio Beograda 1, čiji je tonski realizator Saša Hajdin, a producentkinja Vesna Gemović. Slušaćemo neke stare, dobre pesme, različitih muzičkih kategorija i datuma proizvodnje, domaćih i stranih. Neće izostati ni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, to je deo rituala naše emisije već petnaestu godinu.


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво