Još dva miliona doza kineske vakcine

Epidemijska situacija u zemlji se pogoršava. Raste broj inficiranih, preminulih i onih na bolničkom lečenju. Od početka epidemije zaražena je više od 531 hiljada osoba, bitku s kovidom izgubilo je 4810 ljudi, samo u danu za nama 32-oje. Bolnice su pune, na lečenju je prema poslednjim podacima gotovo 5 hiljada ljudi.

Lekari pozivaju da se mere poštuju i da se što više ljudi vakciniše da bi se epidemija stavila pod kontrolu. Do sada je dato više od 2 miliona vakcina, a obe doze primilo je 809 hiljada 626 građana. Inače, Srbija je potpisala Ugovor o isporuci novih 2 miliona doza vakcine kineske kompanije Sinofarm. Tokom razgovora video linkom predsednika Aleksandra Vučića i  rukovodstva Sinofarma teme su bile i izgradnja fabrike kineskih vakcina u Srbiji, ali i izgradnja i opremanje srpskih bolnica. Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu, rukovodstvu Komunističke partije i predstavnicima Sinofarma na pomoći u snabdevanju vakcinama u najtežem trenutku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao je trenutne odnose između Rusije i SAD kao veoma loše i naglasio da za njihovo poboljšanje ne treba pitati Moskvu. Peskov je reagovao na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena da ruske vlasti moraju da "plate cenu" za svoje navodno mešanje u američke izbore i da smatra ruskog predsednika Putina ubicom. Ruski zvaničnik je poručio i da će Rusija analizirati pristup daljoj saradnji sa SAD i u tom smislu je objasnio pozivanje na konsultacije u Moskvu ruskog ambasadora iz Vašingtona.

Nagrada „Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je ravnopravno piscima i novinarima Borivoju Bori Oljačiću i Milovanu Vržini. Laureat Borivoje Oljačić je radni vek proveo kao humorista, satiričar, pokretač i autor emisije „Karavan" na Prvom programu Radio Beograda, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja. Drugi dobitnik prestižne nagrade Milovan Vržina je aforističar, pesnik, prozni pisac i dugogodišnji novinar i urednik čuvenog satiričnog lista „Jež".

Danas su na programu revanš mečevi osmine finala Lige Uefa. Arsenal, posle pobede od 3:1 u Atini, večeras u Londonu igra protiv Olimpijakosa. Prenos meča je od 19 časova na Drugom programu naše televizije.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво