Читај ми!

Da li svi ozdrave posle kovida 19?

Dosadašnje iskustvo pokazuje, da nakon preležanog koronavirusa, kod čak 30 do 50 posto obolelih, ostaju dugotrajne tegobe i simptomi. Danas je sve veći broj istraživanja koja prate stanje pacijenata nakon preležane kovid 19 infekcije, s obzirom na sve više podataka o dugoročnim posledicama kod pojedinih osoba. Upravo tegobe kao što su poremećaji plućne funkcije i patološke promene na radiografijama ili skeneru grudnog koša, nazvane su "dugotrajni kovid". O tome razgovaramo sa prof dr Draganom Jovanović, pulmologom i pulmoonkologom.

Prema podacima iz Strategije upravljanja otpadom svaki stanovnik Srbije proizvede godišnje oko 318 kilograma smeća. U našoj zemlji ima nekoliko hiljada divljih i 164 zvanično registrovane. Većina njih ne zadovoljava osnovne sanitarne standarde. Udruženje građana „Protok 21" iz Smedereva osmislilo je aplikaciju „Prijavi deponiju", a o odgovornosti institucija i pojedinaca i motivaciji da se svi aktivno uključe u rešavanje problema razgovaramo sa Natašom Rašković iz ovog Udruženja.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje „Batut" pokazuje da u Srbiji samo 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve zube, dok 9,3 odsto nema nijedan zub. Veliki broj građana ne kontroliše zube a samo polovina ih redovno pere. Istovremeno, u porastu je broj onih koji, vodeći se za trendovima želi da izbeljuje zube i ima takozvani „holivudski osmeh". O tome šta ova kozmetičko-stomatološka procedura podrazumeva i koje rizike i posledice nosi sa sobom ako se nestručno radi, razgovaramo sa dr Darkom Stamatovićem, stomatologom.


Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се