Od večeras do ponedeljka ujutru, sve zatvoreno osim apoteka, prodavnica i pumpi

Na predlog medicinskog dela, Krizni štab je doneo odluku da za vikend sve bude zatvoreno, izuzev prehrambenih objekata, apoteka i benzinskih pumpi. Za vikend su suspendovane i sve kulturne i sportske manifestacije, osim onih čije otkazivanje ne dozvoljava sistem takmičenja, ali bez publike. Sledeće nedelje se nastavlja onlajn nastava u srednjim školama, na nastavu od kuće prelaze i stariji razredi osnovnih škola, od 5. do 8. razreda.

Medicinski deo kriznog štaba, koji se zalaže da se mere produže od 14 do 21 dan, ocenio je epidemiološku sitiaciju u Srbiji kao vanrednu i prognozirao dalji rast zaraze, ali ne eksponecijalnom uzlaznom linijom. O daljim merama odlučivaće se na sednici Kriznog štaba koja bi trebalo da se održi u ponedeljak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završava danas posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i popodne putuje u Bahrein. On je prvi srpski predsednik koji će boraviti u zvaničnoj poseti toj zemlji. Glavni grad Manama, okićen je srpskim zastavama. Vučić će se sutra sastati sa Njegovim veličanstvom kraljem Bahreina, Hamadom bin Isa el Kalifom. Biće potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji dve zemlje. "Tamo nas čeka mnogo dobrih stvari za našu zemlju", napisao je Vučić na Instagramu, zahvalio  domaćinima u Emiratima na gostoprimstvu, a saradnicima na dobro obavljenom poslu.

Srbija nastavlja reforme u procesu priključivanja Evropskoj uniji, kako bi se približila evropskim standardima i poboljšala život svojih građana, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Na onlajn skupu u organizaciji Ekonomskog foruma u Tirani, predsednica vlada je navela i da se trenutno radi na čvršćem povezivanju unutar Zapadnog Balkana. Komesar Unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji potvrdio je evropsku perspektivu regiona, uz neophodnost ispunjavanja preuzetih obaveza.

Gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović uhapšen je zbog sumnje da je nameštao glasove na izborima 14-og februara, saopštilo je Specijalno tužilaštvo Kosova. Dejanoviću je određeno zadržavanje do 48 sati. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila hapšenje Dejanovića  i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine Klokot. Kako je navedeno, Dejanović je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odeljenja za Urbanizam opštine Klokot. Kancelarija im je već obezbedila pravnog zastupnika, a o postupanju prema njima obavestili su sve relevantne međunarodne institucije.

Na današnji dan, pre 18 godina, u dvorištu zgrade Vlade Srbije ubijen je nekadašnji premijer Zoran Đinđić. Za njegovo ubistvo, na 40 godina zatvora, osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, a za organizovanje ubistva komandant JSO Milorad Ulemek. Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade položili su venac na mestu na kom je izvršen atentat. Počast ubijenom premijeru odata je i u Aleji velikana, na Novom groblju u Beogradu, gde su vence i cveće položile delegacije Demokratske i Nove stranke.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Irena Jelovac.

Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво