Читај ми!

Prevodi biblijskih tekstova na romski jezik

U večerašnjoj emisiji Sveta Roma govorićemo o odnosu crkve prema Romima, u različitim vremenima i na raznim prostorima, koji nije bio uvek korektan.

Neke pape donosile su vrlo oštre zakonske akte prema Romima, neki su im dodeljivali dokumenta koja su im omogućavala da se kreću svuda po svetu. Kada je reč o prevodu crkvenih tekstova na romski jezik, uočavaju se dve činjenice: da su prvi prevodi biblijskih tekstova na romski jezik nastali tek u 19. veku ( što objašnjava koliko su crkvi, naročito hrišćanskoj, Romi bili „interesantni" ) i da je bilo mnogo više prevoda u katoličkoj veri, u odnosu na crkvene tekstove muslimanske provinijencije.

Emisiju su pripremili Dragoljub Acković i Una Beriša.

svetroma@rts.rs

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво