Читај ми!

Čovekov uticaj na promenu klime

Ove godine navršava se vek od kada je objavljena astronomska teorija klimatskih promena našeg proslavljenog naučnika Milutina Milankovića, kojom je razrešio misteriju ledenih doba u geološkom životu zemlje. Velikom Milankovićevom delu i njegovom revolucionarnom uticaju na klimatologiju bio je posvećen medjunarodni naučni skup održan onlajn ove nedelje u Beogradu. Manifestacija u povodu jubileja bila je prilika da se konkretizuju aktivnosti na ublažavnju posledica klimatskih promena. Ne samo onih koji se dešavaju po zakonima nebeske mehanike i o kojima je govorio Milanković, već onih kojima je uzrok čovek.

Ima li čovečanstvo danas jedinstven odgovor zašto je prosečna temperatura za stepen viša nego u predindustrijskom dobu, kako nauka objašnjava sve češće i burnije ekstremne vremenske nepogode, mogu li se sa sigurnošću predvideti, šta utiče na promenu klime i koliko je čovek za to odgovoran?

Sagovornik emisije je akademik prof. dr Fedor Mesinger, prvi naš doktor meteorologije i prvi član SANU iz te oblasti.

Urednik: Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво