Читај ми!

Nina je broj 1

Sportska mreža Sportnet proglasila je najbolju fudbalerku Srbije za ovu polusezonu- laskavo priznanje otišlo je u ruke mlade Nine Matejić, igračice Požarevca. Kuriozitet je da su odluku donosile isključivo fudbalerke, kapiteni svojih timova, dame s trakama oko ruke bile su naklonjenije ofanzivnijim koleginicama, onima koje su zadužene za golove. Nina je priča za sebe, rođena je u Velikoj Plani, mestu u kome nema organizovanog ženskog fudbala, pa je prvo igrala s dečacima, a onda prešla u redove Požarevca, čiji dres i sada nosi. Tek joj je 15 godina, a već je zapala za oko skautima minhenskog Bajerna, koji je očito ima u vidu za skoriju budućnost. Valja po dobru pomenuti i Bratislava Živanovića Patka, trenera iz Krnjeva koji je izbrusio ovaj fudbalski dragulj, čoveka koji je nekada- u igračkim danima- bio strah i trepet za brojne ekipe bivše Jugoslavije, posebno njihove navalne redove, `čisteći` s terena sve ispred sebe. Upravo to se pokazalo kao dobitna kombinacija, Nina je očvrsnula,, naučila da se gradi, da pođednako daje sebe u napadu i veznom redu, da se vrati i do svog gola ako treba, da igra moderan, fizički zahtevan fudbal. Otuda i ovo lepo priznanje, tim dragocenije što su o njemu odlučivale koleginice s terena, uglavnom reprezentativke, da se čuva na polici i u srcu, kao jedna od prvih nagrada pre nego se otisne u Evropu i beli svet. A hoće, bez sumnje. Svedoče o tome oni prepuni notesi fudbalskih stručnjaka iz Bavarske.

Kad smo već kod nagrada, treba istaći da je emisije `Vreme sporta i razonode` u petak dobila priznanje za životno delo, na Festivalu sportskog filma, koji se tradicionalno održava na Zlatiboru. Još jedna u nizu ovogodišnjih nagrada  kultnoj emisiji Radio Beograda 1, koja je u martu obeležila šest decenija postojanja. Slavili su i fudbaleri Crvene zvezde u Ligi Evrope, pošto su savladali neugodnu ekipu belgijskog Genta. Na juniorskom Evropskom prvenstvu u Poreču, džudistkinje Andrea Stojadinov i Marica Perišić osvojile su zlatne medalje. U odbojkaškom prvenstvu Srbije kolo vodi, od početka šampionata, kraljevačka Ribnica. Osam mečeva i isto toliko pobeda, ubedljivo, više nego zasluženo. Nažalost, virus korone uselio se u njihove redove, pa su momci sa Ibra trenutno u izolaciji, odložene su im utakmice prvenstva, odnosno četvrtfinala Kupa Srbije. Milan Simojlović, trener Ribnice, naš današnji sagovornik, ističe vedar duh svojih izabranika, kaže da sve lepo podnose i očekuje da će u istom stilu nastaviti sezonu, čim se za to stvore uslovi. 

Fudbaleri kragujevačkog Radničkog sve sigurnije potvrđuju čelnu poziciju na tabeli Prve lige Srbije, trenutno su prvi s pet bodova prednosti u odnosu na novosadski Kabel i čak deset više od trećeplasiranog Grafičara. Razumljivo, teško je već sada proglašavati bilo koga za prvaka, prvenstvo je dugo, ali činjenica je da momci u crvenom igraju odlično, i kod kuće i u gostima i da su svi zadovoljni- vatreni i verni navijači, uprava, igrači i, naravno, stručni štab, predvođen trenerom Aleksandrom Lintom, koji je naš današnji sagovornik. 

Možda u ovom trenutku badminton i nema kod nas popularnost koju zaslužuje, ali sve je više onih koji su aktivni po tom pitanju i koji se rado vraćaju igri iz mladosti. Iz sedmice u sedmicu, pokušavajući da animiramo mlade da se bave ovim lepim sportom, objavljujemo vesti iz nacionalnog saveza, i ove nove su više nego lepe. Andreja Andrić, generalni sekretar BSS, obaveštava nas o novim medaljama. Srbija je, naime, obezbedila dva odličja na Evropskom juniorskom prvenstvu u Finskoj. Marija Sudimac u ženskom singlu i Mihajlo Tomić i Sergej Lukić u muškom dublu odlučuju koje će im priznanje pripasti, ali da su već među najboljima- jesu. 

U okviru pratećeg programa izložbe `Svirale Etnografskog muzeja`, večeras od 18 časova održaće se koncert Nede Nikolić i njenih gostiju. Neda  je diplomirala na Odseku za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sviranje na fruli je učila kod Bore Dugića. Održala je brojne koncerte širom naše zemlje i celog sveta. Uspešno se bavi pedagoškim radom u okviru radionice sviranja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Jedan je od najboljih mladih frulaša Srbije. Na koncertu će nastupiti sa svojim gostima: Aleksandrom Sofronijevićem (harmonika), Veljkom Nenadićem (klavir), Lukom Kosanovićem (kaval), Aleksandrom Petrovićem (kontrabas, tambura), Nebojšom Brdarićem (frula), Mladenom Savićem (tapan) i Aleksandrom Tirnanićem (vokal). Koncert koga od srca preporučujemo onima koji vole i neguju tradicionalni i autentični zvuk Srbije.

Teško je živeti ovih dana bilo gde na kugli zemaljskoj. Kovid 19 sve nas je saterao u mišju rupu, `još nam samo ale fale`. I pojavile su se, u vidu terorističkih napada širom Evrope. Poslednji je bio pre neki dan u Beču, još uvek je u šoku i balerina Gala Jovanović, rođena Beograđanka, inače balerina Bečke opere. Kaže nam da je u Austriji i dalje na snazi najviši stepen uzbune, bez obzira što su prvi osumnjičeni privedeni licu pravde. Tokom atentata, u zgradi Opere, gde je zaposlena, publika je bila zaključana, čekajući razvoj događaja. Davala se poslednja operska predstava pred karantin.Gala Jovanović ističe da su se u noći napada telefoni usijali. Prijatelji su zvali jedni druge, dopisivali se, raspitivali se da neko koga poznaju nije možda povređen. Do pre samo tri meseca, Gala Jovanović je stanovala baš u neposrednoj blizini gde su se dogodili napadi, razumljivo je što joj nije svejedno. Ipak, sve što se dogodilo nije pokolebao našu balerinu u želji da nastavi normalno da živi i radi u Beču. Nada se da ni korona neće trajati večno i da će ponovo zaigrati na sceni jedne od najpoznatijih operskih ustanova u svetu. 

Domaći igrani film "Ime naroda", Darka Bajića, krenuće u svoj redovan bioskopski život po celoj Srbiji 12. novembra. Reditelj Bajić kreira epsku biografsku sagu o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije - Svetozaru Miletiću. U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu otvorena je nova gostujuća izložba Francuske ambasade "Karavan za klimu`. Institut za umetničku igru iz Beograda i Udruženje za afirmaciju baletne umetnosti i savremenog plesa `Živimo balet` iz Sarajeva, ovog vikenda organizuje prvu Međunarodnu zum konferenciju `Edukacija u savremenoj igri i modernom baletu na prostoru bivše Jugoslavije` . U Galeriji `Progres` preksinoć je otvorena izložba `Zdravo, brate!`, zamišljena kao omaž nedavno preminulom fotografu evropskog i svetskog renomea Srđanu Sulejmanoviću. Za naš program pričaju Peđa Kujundžić i Andrej Cukić, dvojica od brojnih Srđanovih kolega koje iskreno pate za drugarom i jedan od trojice koji su birali Sulejmanovićeve radove za ovu izložbu.

U Muzeju afričke umetnosti otvorena je izložba `Namibija-30 godina posle oslobođenja`. U galeriji `Singidunum, u Knez Mihailovoj ulici broj 40, u toku je izložba `Omaž velikanima`, čiji je autor Radojka Samardžija. Udruženje `Cirkusfera` organizuje osmi po redu festival savremenog cirkusa `CirkoBalkana`. U završnici osmog koncertnog serijala `Džez za Dž`, Doma omladine Beograda, održan je prigodan koncert, ali i promocija kompakt diska sa studentskim kompozicijama i aranžmanima, pod nazivom "Mozaik", u izdanju Fakulteta muzičkih umetnosti. U izdanju `Kreativnog centra`, nedavno su objavljene četiri nove slikovnice namenjene najmlađima.

U galeriji `Lucida`, u prizemlju Čika Ljubine ulice broj 11, do 18. novembra traje izložba `Sloboda na dah`, autorke Ivane Živić. . Izložba radova učenika nastalih u radionici u okviru Dana evropske baštine pod nazivom „Moj grad, lep kao slika" biće postavljena u Holu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Dvadeseti Bijenale keramike Beograd , međunarodna izložba umetničke unikatne keramike, održava se do 15. novembra u Konaku knjeginje Ljubice. U Umetničkoj galeriji " Stara kapetanija " pre nekoliko večeri otvorena je izložba akvarela Maje Vercoti, pod nazivom "Miris vode". Izložba `Heroine Velikog rata` aktuelna je u Kulturnom centru Čukarica, u galeriji `Start 06`, dok se postavkom `Memorija bez detinjstva` u Rančićevoj kući u Grockoj predstavlja umetnica Nevena Crnogorac. Večeras u Vranju gostuje Rafael Seraljet,renomirani španski gitarista. Ovo interesantno muzičko veče najavljuje Zorica Jović zamenica gradonačelnika Vranja. 

Biblioteka „Centar za kulturu" u Kladovu, mesec novembar proglašava mesecom  dinosaurusa. Zašto i kako, objasniće nam direktorka biblioteke Žaklina Nikolić. Izložba ,,Ot(k)rovenje", Zorice Šormaz, aktuelna je u Galeriji 55 u Nišu.U četvrtak, 12.11.2020.g. u 19h u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina,16 Vršac) Udruženje `Tačka susretanja` priređuje otvaranje izložbe Dragana Spasića pod nazivom "Petra i vanzemaljci i leptiri i bubice i tata". U požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba 9. Bijenale mozaika pod nazivom "Lepota predanja", koja predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje Narodnog muzeja u ovom gradu i Galerije Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda. U Maloj galeriji ULUPUDS-a, u Uzun Mirkovoj broj 12, otvorena je  izložba "Mozaik malog formata", autorski projekat Petra Vujoševića, potrajaće do 19. ovog meseca. `Reflektor teatar` našim slušaocima poklanja ulaznice za predstavu `Muškarčine`, koja je na programu 11. novembra.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво