Balkan mogući pokretač ekonomskog rasta Evrope

U Palati Srbija druga sednica Vlade u novom sastavu. Tematski je posvećena Kosovu i Metohiji i bruto-društvenom proizvodu. Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Region Balkana mogao bi da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope, poručio je predsednik Vučić i naveo da svet tek čekaju promene u ekonomiji, posle krize izazvane virusom korona. Na onlajn panelu u okviru 5-og Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", na kojem učestvuju i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, Vučić je istakao da u regionu mnogo može da se ostvari samo uz zajednički rad.

Nalazimo se u maksimumu trećeg talasa, koji će trajati ove i sledeće nedelje, upozorava epidemiolog Predrag Kon. Građanima poručuje da izbegavaju skupove, a Beograđanima je uputio apel da stalno nose maske i da se ponašaju kao da je uveden policijski čas od 19 sati do pet ujutru. I juče je registrovano oko  hiljadu 500 novih slučajeva, preminulo je 6 pacijenata.

U regionu je sve više obolelih i umrlih od kovida 19. U Mađarskoj je više od 3 i po hiljade obolelih, a čak 70 preminulih. U Hrvatskoj je virus odneo 32 života, dok je hiljadu 165 osoba zaraženo. U Sloveniji 25 umrlih i 577 zaraženih. U Republici Srpskoj 5 smrtnih ishoda i 323-oje novozaraženih. Nemačka je uvela stroge protivepidemijske mere, a Italija policijski čas.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da zemlja znatno napreduje u digitalnim veštinama u obrazovanju i da, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, želi da se pridruži inicijativi koja bi pomogla da Unija ne zaostaje u digitalizaciji  za Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama. Na onlajn sastanku Inicijative Digitalna Švajcarka, Brnabićeva je istakla da je, kada je reč o digitalizaciji obrazovanje prioritet Vlade Srbije. Navela je da je od ove školske godine za učenike prvog razreda osnovne škole uveden predmet Digitalni svet.

Najbolji kratki film 11-og izdanja Grin festa je "Kratak film o ledu" Adama Lajtija iz Velike Britanije, dok je nagrada za najbolji film o prirodi pripala ostvarenju "Srž drveta" italijanskog reditelja Stefana Petronija. U takmičarskom  programu prikazano je  ukupno 49 filmova onlajn, a autori iz 24 države su konkurisali za titule najboljih u 6 takmičarskih kategorija. Kompletan filmski program može besplatno da se pogleda do 4-og novembra, bez registracije na onlajn platformi festivala.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković za meč protiv Škotske u baražu za EURO, kao i duele protiv Mađarske i Rusije u Ligi nacija, pozvao je napadača Olimpijakosa Lazara Ranđelovića, a vratio se i Uroš Spajić, sada član Fejnorda. U odnosu na ranija okupljanja  nema Adema Ljajića, Nikole Maksimovića i Danijela Aleksića. Srbija će dočekati Škotsku 12-og novembra, a tri dana kasnije gostuje u Budimpešti. Za 18-ti novembar zakazan je meč protiv Rusije u Beogradu.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво