Читај ми!

Bronza za srpske devojčice

Kadetkinje Srbije osvojile su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu pobedom protiv Italije u četiri odigrana seta. Srbija je, tako osvojila šestu medalju na kadetskim evropskim šampionatima, od čega treću bronzu. U idealnom timu šampionata, od naših devojčica, našla se Hena Kurtagić, komplimenti idu naravno i na račun našeg današnjeg sagovornika, selektora Jova Cakovića, koji je čitav svoj radni vek trenera posvetio uočavanju i prepoznavanju talenata, njihovom usavršavanju i formiranju kao igrača koji predstavljaju svetlu budućnost srpske odbojke.

Strahovita borba viđena je u polufialnom meču Rolan Garosa, između našeg Đokovića i Grka Cicipasa. Tek posle pet setova dobili smo finalistu, iako je prvi reket sveta imao ubedljivu rezultatsku prednost, ali raduje što je Novak peti set igrao kao da je tek počeo meč, izvlačeći iz svakog dvoboja- pa i ovog- po koju pouku. Očekuje nas neviđeno finale, na programu je sutra, davno nisu igrali Đoković i Nadal jedan protiv drugoga. Fudbalska reprezentacija Srbije prijatno je obradovala naciju pobedom u Norveškoj, u polufinalu baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Ljubiša Tumbaković je odlično postavio igru, vršio prave izmene kad je trebalo, u našem timu sve je maksimalno dobro funkcionisalo, posle dosta vremena osetili su se žar, želja, borba, htenje, nastojanje da momci pokažu šta sve umeju i zbog čega su toliko omiljeni na međunarodnoj sceni. Sledi još novembarski duel sa Škotskom na našem najvećem fudbalskom stadionu, a onda- nadamo se- učešće na šampionatu Starog kontinenta posle pune dve decenije.

Fudbalerke Crvene zvezde danas su igrale derbi susret sa ekipom subotičkog Spartaka i odmah po završetku utakmice, koja je igrana na stadionu iza južne tribine stadiona Rajko Mitić, doći će predstavnice beogradskog kluba da podele utiske s nama i slušaocima. Ana Barjaktarović je zadužena, pored ostalog, da postiže golove za crveno-bele devojke, a Jovana Petrović da ih bude što manje u njenoj mreži. Ana je biča članica i Sinđelića, zemunske Sloga i sada, drugi put, u karijeri, šparta levom stranom Zvedinog terena. Oprobala se i na internacionalnoj sceni, nije nemoguće da - posle Jovane Damnjanović- još jedna Zvezdina devojčica zaigra u Bundes ligi dama.

S druge strane, Jovana Petrović je protiv Zvezde igrala već u svojoj 15. godini, kada su je zapazili stručnjaci iz ulice Ljutice Bogdana i odmah dogodine preselila se u beogradski klub. Kažu da savršeno brani jedanaesterce, pozivana je u odgovarajuće reprezentativne selekcije, pleni mladošću i odlučnošću između stativa. Želja joj je da se sa Zvezdom predstavi i na evropskoj sceni, možda već dogodine.

U ovo teško vreme pandemije, pored zdravstvenih radnika, među herojima su i prosvetni radnici, koji se bore sa mnogo toga da bi pomogli đacima, da bi mogli sa što manje muka da savladaju gradivo, da im često pomažu i na psihičkom planu, da budu uz njih kada je najpotrebnije. Pozvali smo, stoga, u goste Mirjanu Avramović, učiteljicu u beogradskoj OŠ `Svetozar Marković` na Vračaru, jednu od onih koje su svojim zalaganjem, trudom, veštinama i predanim radom svoj poziv uzdigle na viši nivo. Nedavno je odbranila master rad na temu Samorefleksija učitelja u cilju kvalitetne nastave, koji će biti objavljen u naučnom časopisu Istraživanja u pedagogiji. Pored toga što je autor brojnih uspešno realizovanih projekata, prepoznatljiva je među prosvetnim radnicima po kreiranju i realizaciji ambijentalne nastave. Shodno profilu našeg porodičnog magazina, pitaćemo je i koliko su časovi fizičkog vaspitanja neophodni deci, koliko znače za njihov razvoj, hoće li i kako biti održavani tokom teškog perioda kroz koji svi prolazimo. Ekološki projekat "E, tako se to radi", koji je sa velikim uspehom premijerno izveden u Dadovu, oko koga se naša gošća svojski potrudila, za temu ima formiranje i podizanje ekološke svesti kod najmlađih školaraca. I to nije sve, Mirjana je višestruko aktivna i na drugim poljima, o kojima će biti reči tokom ovog subotnjeg popodneva.

Prodekan Fakulteta za sport Aco Gajović, u razgovoru sa Milanom Bigovićem, priča o kadrovima u sportu, njihovom osposobljavanju i novoj zakonskoj regulativi. Predstavljamo i Đorđa Spasojevića, veterinara iz Čačka, koji ručno pravi bumerange i odlično ih baca, baš kao da je iz Australije. Predstavnici Srbije u badmintonu osvojili su čak pet medalja na Svetskom seniorskom kupu u Bugarskoj, o čemu nam govori generalni sekretar našeg nacionalnog saveza Andreja Andrić.

Lepa vest za slušaoce ove emisije- `Vreme sporta i razonode` 30. oktobra dobiće specijalnu nagradu za doprinos sportu na festivalu koji će biti održan na Zlatiboru. Nagradom može da se pohvali i naš kolega iz Požarevca Novica Savić, koji je dobio priznanje za dokumentarni film `Požarevac- od mira do Miloša`, na festivalu `Zlatna buklija`. O premijeri drame `Ludi Ljuba`, na otvaranju sezone u Vranju, govori glumica Radmila Đorđević. Predstavljena je serija aktuelnih izložbi u Kulturnom centru Beograda, za mesec oktobar. Idemo u susret i festivalu testa, testenine i hleba, simpatičnog naziva `Testival`, održava se narednog vikenda u `Dorćol platzu`. Održana je dugo očekivana premijera mjuzikla `S druge strane jastuka` u Pozorištu na Terazijama, pevali su i glumci i publika stare hitove Momčila Bajagića i njegovih `Instruktora`.

Govorimo i o festivalu `Kids fest`, izložbi Simonide Rajčević u Domu omladine Beograda, Međunarodnom danu prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, kao i o humanitarnoj akciji `Penal za Minju i Anu`, koja se održava sutra na Adi Ciganliji. Beležimo i `Dane srpske kulture` u Puli, dvadeseti međunarodni festival `Dani orgulja`, kao i izložbu o Mihajlu Pupinu u Požarevcu, postavku radova Snežane Pešić-Rančić u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, izložbu `Traganje za verom`, autora Stevana Mićića i Ivana R.Markovića, u galeriji `Singidunum`. U Savremenoj galeriji Zrenjanin u ponedeljak se otvara izložba radova nastalih u umetničkoj koloniji Ečka. U Centru za kulturu Grocka, u Rančićevoj kući, narednog petka postavlja se izložba `Mužiću, zašto te nema?`. O novom singlu, iza koga stoji producentska kuća `Long Plej`, priča nam Miki Radojević, u ime kragujevačkog pank-rok benda `Čovek bez sluha`

Za `Vreme sporta i razonode`, uz ostale, danas još govore i Svetislav Goncić, Lenka Udovički, Momčilo Bajagić Bajaga, Miško Milojević, Mladen Lero, Damjan Kecojević, Ivan Tasovac, Jug Radivojević, Slaven Došlo, Milena Živanović, Iva Ilinčić, Slobodan Savić, Miloš Krstović, Uroš Đurić...Tu je i neizostavni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво