Rod kukuruza odličan, ali ne i rekordan

U Srbiji je u toku berba kukuruza koji se gaji na skoro milion hektara. U Institutu za kukuruz Zemun Polje procenjuju da će prosečan rod biti oko 6 i po tona suvog zrna po hektaru. U prinosima prednjači Šumadija, zapadni i južni delovi zemlje, dok je u Vojvodini rod ispod očekivanja. Na to je uticalo sušno proleće i visoke temperature krajem avgusta i u septembru.

Ratari nisu zadovoljni otkupnom cenom kukuruza od oko 15 dinara po kilogramu pa će najveći deo roda za sada završiti u ambarima.

Proizvodnja povrća u Srbiji, i pored problema koji su je pratili ove godine, što zbog nepovoljnih vremenskih prilika, što zbog pandemije korona virusa, duplo je veća od domaćih potreba. Rešenje za viškove je u preradi ili dugoročnom  skladištenje, kaže za emisiju Nedeljom za selo profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Žarko Ilin. On ističe i neophodnost  povećanja  površina  u zaštićenom prostoru i uvođenja novih tehnologija.

U smederevskom kraju ove godine rod i kvalitet jabuka je odličan, a ako se po jutru dan poznaje, biće dobra i otkupna cena. Kvalitetno je i grožđe, mada je rod smederevke nešto manji.

Javni poziv za sredstva IPARD-a namenjena za razvoj seoskog turizma produžen je do 30. oktobra. Pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević kaže da postoji veliko interesovanje korisnika i najavljuje nove konkurse za sredstva Evropske unije.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво