U Briselu, uz posredovanje EU, nastavak razgovora Beograda i Prištine

U Briselu je u toku nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou. Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti su u zajedničkoj izjavi potvrdili posvećenost evropskim integracijama i nastavku razgovora, saopštila je Služba za spoljne poslove Evropske unije. Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj rekao je da takvi razgovori nisu laki, ali da su učesnici dijaloga spremni da rešavaju probleme i dođu do sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa. 

Evroposlanica Tanja Fajon izjavila je da srpski parlament ne predstavlja šire srpsko društvo, da su raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi demokratije i kako "mnogi smatraju da to u Srbiji nedostaje".

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović izjavio je da je Tanja Fajon još jednom potvrdila da otvoreno podržava stranke opozicije u Srbiji, ali ne na osnovu objektivnih kriterijuma, već zbog ostrašćenosti i paušalnosti, a pod plaštom unapređenja demokratije u Srbiji. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je evropskoj poslanici da "drži ruke dalje od srpske demokratije" i dodao da su legitimnost srpskom parlamentu u demokratskom procesu dali građani Srbije.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković diskvalifikovan je sa Ju-Es Opena pošto je u finišu prvog seta duela osmine finala sa Špancem Pablom Karenjom Bustom, slučajno pogodio linijskog sudiju posle izgubljenog gema. Žena je ostala na zemlji i teško je disala. Pridigla se posle reakcije lekara, ali su sudije i supervizor odlučili da diskvalifikuju Đokovića. Novak se izvinio zbog incidenta i poručio da će diskvalifikacija sa turnira biti važna životna lekcija. Đoković je ostao bez svih osvojenih ATP poena za Ju-Es Open ove godine i bez do sada osvojene novčane nagrade, koja je do plasmana u osminu finala iznosila 250 hiljada dolara.

Epidemijska situacija u Srbiji se stabilizovala, ali je povećan broj onih koji se javljaju u kovid ambulante. U svetu je od virusa korone zaraženo 27 miliona i 300 hiljada osoba, gotovo 890 hiljada je umrlo a izlečilo se 19 miliona i 300 hiljada. Najteže stanje je i dalje u Sjedinjenim Američkim Državama, zatim u Indiji gde je zabeležen novi dnevni rekord u broju inficiranih i u Brazilu. Britanija beleži najviše potvrđenih slučajeva za protekla 3 i po meseca, a ministar kaže da je vlada izgubila kontrolu nad zdravstvenom krizom u zemlji.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Nenad Selaković.

Producent Srdjan Manojlović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво