Vučić: Tražićemo hitno obustavljanje radova kod Visokih Dečana

Nakon što su nastavljeni radovi  na putu u neposrednoj blizini manastira Visoki Dečani, predsednik Aleksandar Vučić najavljuje  da će na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Dečani.Ministarstvo kulture je uputilo protestnu notu zvaničnicima Uneska pod čijom je zaštitom područje, a Eparhija raško- prizrenska traži od medjunarodnih institucija i Prištine obustavu radova i poštovanje zakona. 

Od danas građani Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije pri ulasku u Srbiju moraju da imaju negativan Pi-Si-Ar test, koji nije stariji od 48 sati. Ta mera ne odnosi se na naše građane koji dolaze iz tih zemalja. Takođe, restrikcije za ulazak građana Crne Gore u Srbiju prestaju da važe. Crna Gora je otvorila granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Severnom Makedonijom. Uslov za ulazak u zemlju je negativan Pi-Si-Ar test ili pozitivan rezultat antitela na virus korona, dobijen Elisa serološkim testom, ne stariji od 72 sata. 

Počelo je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu. Spomenik je visok 23 metra, iz Rusije se transportuje u delovima, a rok za postavljanje je 15-ti oktobar. Podizanjem ovog spomenika, Srbija počinje da pokazuje poštovanje prema srednjem veku, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.U Beograd je stigla grupa ruskih majstora koji će izvoditi radove, a za početak septembra najavljen je dolazak autora spomenika, ruskog vajara Aleksandra Ruka-višnjikova.

Zbog promenljivih vremenskih prilika tokom ove sezone pčelari očekuju da će količina prikupljenog meda iz domaćih košnica, u odnosu na prosečnih 6 do 8 hiljada tona, da bude manja za čak 80 odsto. U Savezu pčelarskih organizacija Srbije kažu da je maloprodajna cena meda, u zavisnosti od ponude i tražnje, u nekim delovima naše zemlje već skočila između 100 i 200 dinara po kilogramu. Zaliha od prošle godine za sada ima, ali su pri kraju. Detalje prenosi Ivan Jovanović.

Univerzitet u Beogradu i ove godine je zauzeo poziciju između 401-og i 500-og mesta na prestižnoj Šangajskoj listi. Univerzitet u Novom Sadu više nije među hiljadu najbolje rangiranih univerziteta u svetu. Među prvih 10 univerziteta, osam je američkih i dva su britanska. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

Producent Aleksandar Radović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво