Epidemiološka situacija je bolja, ali je neophodan oprez

Epidemiološka situacija u Srbiji je povoljnija nego u julu, ali i dalje treba biti oprezan, izjavio je za Radio Beograd epidemiolog Branislav Tiodorović. On je podsetio kako se u maju mislilo da smo pri kraju epidemije, a da je potom u junu i julu veoma povećan broj novoobolelih. Tiodorović očekuje da će u Srbiji do kraja avgusta biti znatno manje novih slučajeva virusa korona, ukoliko građani nastave da poštuju propisane mere.

Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije i Institut za reumatologiju izlaze iz kovid sistema, dok će se prijem pacijenata u Areni nastaviti, rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, on je objasnio da te dve bolnice više nemaju zaražene pacijente zahvaljujući odgovornom ponašanju građana. Realno je očekivati da sledeći iz kovid sistema izađe Institut Banjica, krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, naveo je Lončar. Prema njegovim rečima, u naredne dve nedelje nastojaće se da se zdravstveni radnici odmore.

Antikovid krvnom plazmom u Srbiji do sada je lečeno više od 200 pacijenata, a prikupljeno je više od hiljadu 100 jedinica plazme, izjavila je specijalista transfuziologije na Institutu za transfuziju krvi Milica Jovičić. Ona je ocenila da su efekti lečenja antikovid plazmom dobri. Navodi da su prikupljene znatne količine plazme, ali da se ne sme stati. Jovičićeva je dodala da se vladinom projektu „Doniraj plazmu da bi pobedio kovid' odazvalo više od dve hiljade davalaca.

Grčka je produžila zabranu ulaska državljanima trećih zemalja, u koje spada i Srbija, do 31-og avgusta, prenose mediji. U grčkom Ministarstvu spoljnih poslova kažu da nemaju informacije o novoj meri produženja zabrane za državljane Srbije, ali ne isključuju tu opciju.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško smatra da su kritike pojedinih stranih stručnjaka na račun ruske vakcine protiv Kovida-19 neosnovane i da je njihovo mišljenje činjenično neutemeljeno. Ruski fond za direktne investicije saopštio je da je Rusija već primila narudžbine iz 20 zemalja za oko milijardu doza nove vakcine.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je sporazum između federalne vlade i američke biotehničke kompanije o proizvodnji i isporuci 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv Kovida 19. Kako prenosi Glas Amerike kompanija Moderna počeće da proizvodi vakcinu dok su klinička ispitivanja u toku. Tramp je nedavno izjavio da je optimističan oko toga da bi vakcina za virus korona mogla biti spremna do predsedničkih izbora početkom novembra.

Povodom Međunarodnog Dana mladih, ministar za rad Zoran Đorđević poručio je da su oni budućnost Srbije i da je prioritet vlade sistematsko ulaganje u unapređenje njihovog položaja. Đorđević je podsetio da je doneta strategija radi stvaranja privrednog i društvenog ambijenta kojim će se usporiti odlazak radno sposobnog stanovništva, ojačati veze sa dijasporom i podstaći povratak naših državljana iz inostranstva.

U Lisabonu večeras počinje završni turnir fudbalske Lige šampiona. U prvoj utakmici  četvrtfinala u 21 sat sastaće se Atalanta i Pari Sen Žermen.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti  Tina Amić i Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво