Konstituisana Skupština Srbije

U Skupštini Srbije potvrđeni su mandati novih narodnih poslanika, koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. Predsedavajuća sednice, najstariji poslanik Smilja Tišma rekla je da će poslanici o datumu nastavka  sednice biti naknadno obavešteni i pozvala ih da formiraju poslaničke grupe. Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara i formiranje radnih tela.

Deo pristalica vanparlamentarne opozicije okupio se ispred Doma Narodne Skupštine. Oni smatraju da su izbori bili neregularni i ne priznaju aktuelne poslanike ni današnju konstitutivnu sednicu. Okupljeni su dobacivali poslanicima i zviždali im dok su ulazili u zgradu i izlazili iz nje. Tokom konstitutivne sednice, deo demonstranata gađao je skupštinsko stepenište jajima i paradajzom. Jedan mladić je priveden u Pionirskom parku, ali razlozi privođenja nisu poznati. Policija nije intervenisala osim kada je deo demonstranata pokušao da zaustavi saobraćaj.

Epidemiološka situacija u Srbiji je povoljnija, ali lekari upozoravaju da je i dalje veliki broj zaraženih virusom korona sa teškom kliničkom slikom i apeluju da se poštuju mere zaštite. Novi podaci biće saopšteni na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba, koja počinje oko 15 časova. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda.

U svetu je virusom korona zaraženo više od 18 miliona i 260 hiljada ljudi, a umrlo je oko 693 hiljade. I dalje je najteže u Južnoj i Severnoj Americi. Najviše zaraženih i preminulih imaju Sjedinjene Američke Države. Brazil i Meksiko zajedno imaju čak 70 odsto ukupnog
broja umrlih u tom delu sveta.

Rusija planira da od početka naredne godine proizvodi mesečno više miliona vakcina protiv kovida - 19, izjavio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov. On je objasnio da će količina proizvedenih vakcina u najvećoj meri zavisiti od potražnje zdravstvenog sektora. Serijska proizvodnja prve ruske vakcine, razvijene u Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, počeće tokom septembra. Do sada je u Rusiji razvijeno 26 opcija vakcine za virus korona.

Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano, koji zajedno čine više od trećine italijanskog turizma, ove godine ostaće bez skoro 34 miliona turista iz inostranstva zbog pandemije koronavirusa. Procenjuje se da će to doneti gubitak od sedam milijardi evra. Gradovi kulture i umetnosti u Italiji, koji u velikoj meri zavise od međunarodnog turizma, uglavnom su bez posetilaca, jer domaći turisti za odmor radije biraju manja priobalna mesta, sela i planine.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Tina Amić i Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво