Počeli ekspertski razgovori u Briselu

U Briselu su počeli razgovori o normalizaciji odnosa sa Prištinom na ekspertskom nivou. U toku su bilateralni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa posrednicima Evropske unije, a potom će uslediti i trilateralni razgovori o ekonomskim odnosima i raseljenim licima. Očekuje se da se sastanci eksperata završe oko 16 časova. Srbiji, što se tiče Kosova i Metohije predstoje teški dani, rekao je u obraćanju javnosti presednik Republike Aleksandar Vučić.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji u uslovima epidemije korona virusa, predsednik je naveo da će privredni rast Srbije za drugi kvartal ove godine biti, kako je rekao, jedan od najboljih, ne samo na evropskom nivou, već i na svetskoj ravni. Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno aktivno više od 61 hiljadu gradilišta, a danas se donosi odluka o projektu auto-puta "Vožd Karađorđe".

U Nišu je otvorena nova laboratorija za testiranje uzoraka na korona virus "Vatreno oko". Reč je o donaciji kineske Vlade i u njoj će moći da se obradi hiljadu uzoraka dnevno. Prvi uzorci biće obrađeni u toku sutrašnjeg dana. Premijerka Ana Brnabić je na otvaranju rekla da je Srbija, od marta do danas, povećala kapacitete za testiranje 20 puta. Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je svima što je u veoma kratkom roku u Nišu izgrađena potpuno nova laboratorija  i poručiča da je to primer zajedničke borbe Kine i Srbije protiv Kovida-19. Novi podaci o broju zaraženih u Srbiji, biće saopšteni na konferenciji za novinare u Palati Srbija koju prenosimo u okviru Novovsti dana.

Od danas je moguće da građani besplatno automatski dobiju obaveštenje o završenom rezultatu PCR testa putem SMS poruke ili imejla, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije. Prethodno je Portal eUprava obaveštavao da su rezultati testa gotovi posle prijave za notifikaciju. Rezultate testa građani će i dalje moći da pogledaju na Portalu e-zdravlje.gov.rs.

Vlada Srbije usvojiće na današnjoj sednici pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu. Svi privrednici, koji su već koristili mere i na njih imaju pravo, biće automatski prijavljeni. Pravo na pomoć imaju i firme osnovane posle 15. marta, koje prošli put nisu imale tu mogućnost.  Ukupna, nova pomoć privredi i građanima, ako se računaju i moratorijumi na otplatu kredita iznosi više od pola milijardi evra.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena jelovac i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво