Palijativna nega u uslovima epidemije

Koliko poštujemo aktuelne epidemiološke mere i u kojoj meri se to vidi u brojevima pozitivnih na korona virus? Kakva je situacija u zemlji i u inostranstvu, saznajemo od naših dopisnika.

Palijativna nega i zbrinjavanje usmereni su ka bolesnicima koji se nalaze u terminalnim fazama i životno su ugroženi. Samim tim, tokom aktuelne epidemije, oni su među zdravstveno najosetljivijim i najranjivijim grupama. Kako se sada, imajući sve to u vidu, odvija palijativna nega i sa kojim izazovima se suočavaju i bolesni i oni koji im pomažu, objašnjava dr Miljana Damjanović iz centra „Belhospice".

Najveći internet pretraživač na svetu, Google, najavio je da će zabranjivati korišćenje svoje platforme za promociju teorija zavere o COVID 19 pandemiji. O širenju dezinformacija na internetu, monopolu nekih društvenih mreža, kao i zakonskim pravima i odogovornosti provajdera, razgovaramo sa Vojislavom  Rodićem, IT konsultantom.    

Pandemija korona virusa "zarazila" je i najveće svetske proizvođače. Među prvima, oboleo je sektor vazdušnog saobraćaja - od kompanija do proizvođača aviona. Jedan od najvećih, - "Boing", odlučio je da ubrza zatvaranje proizvodnje svog najvećeg aviona- popularnog Jumbo Jeta. Ovaj avion slovi za ikonu aviosaobraćaja. U istoriji vazduhoplovstva zabeležen je kao prvi koji je pretvorio dugačka putovanja u masovni fenomen. Šta je ovaj model aviona značio za razvoj aviosaobraćaja i šta će značiti njegov odlazak u penziju? O tome, Petar Vojinović, urednik portala Tango Six.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво