Dunavski losos

Tokom vanrednog stanja i, generalno, vanrednih okolnosti borbe svih nas protiv virusa korona, repriziraćemo neke od najzapaženijih i najzanimljivijih emisija iz dosadašnje, gotovo desetogodišnje produkcije. A kad stane virus - ponovo ćemo, premijerno, KOJEKUDA!! Ove nedelje, repriziramo emisiju zabeleženu u Bajinoj Bašti i emitovanu premijerno 2013. godine.

Pre oko 600 hiljada godina Panonsko more se, posle 30 miliona godina, povuklo i formirala se hidrografska mreža kojom i danas dominira reka Dunav i njegove pritoke. Deo živog sveta se tokom tog perioda polako prilagodio životu u tekućoj, rečnoj vodi. U rekama Dunavskog sliva, i mnogim drugim u Evropi, stotinama godina živeo je Dunavski losos, ali je, u međuvremenu, iz većine nestao, zbog zagađenosti, lova i industrijalizacije uopšte.   

Dunavski losos danas živi u nekim čistijim, uglavnom planinskim rekama, a kod nas ga ima u Drini i okolnim pritokama.

Populacija mladica, kako još zovu ovu vrstu ribe, sve je ugroženija, i zbog toga se u poslednjih nekoliko decenija, u nekoliko evropskih zemalja, a od predprošle godine i u Srbiji, radi na veštačkom mrešćenju dunavskog lososa. Čovek polako i mukotrpno, ipak uspeva da popravi ono što je sam pokvario.

O projektu veštačkog mrešćenja mladica u Bajinoj Bašti, autorke emisije Kojekuda, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić, razgovarale su sa koordinatorom projekta Milanom Popovićem.

Radio Beograd 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво