Svetska i ekonomska elita na 50. Forumu u Davosu

U švajcarskom Davosu počinje jubilarni 50-ti godišnji Svetski ekonomski forum koji će okupiti pripadnike svetske političke i ekonomske elite, a među temama su klimatske promene, usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi, sukobi i tenzije na Bliskom istoku, u severnoj Africi i u istočnoj Aziji. Forum traje do petka, 24-og januara, a danas će biti formalno otvoren govorima osnivača foruma Klausa Švaba, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i prigodnim koncertom. Na skupu u Davosu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će u tom švajcarskom zimskom centru boraviti danas i sutra. Prisustvovaće ceremoniji otvaranja i skupu na kojem će se obratiti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp. Predsednik Vučić učestvovaće i na sesiji "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana" i imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima.

Predsednik Aleksandar Vučić odbacio je kritike da želi da ima kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji i istakao da jedino želi da su ubice i narko-dileri iza rešetaka. Povodom sinoćnjeg ubistva dvojice vođa škaljarskog klana u Atini, Vučić je ukazao da je reč o Crnogorcima, a ne Srbima i istakao da je sada jasno koliko je bila važna zabrana brojnim osobama iz kriminalnog miljea, naročito sa teritorije Crne Gore, da ulaze na teritoriju Srbije. „Borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji biće teška, ali će država na kraju svakako pobediti", istakao je Vučić za Tanjug.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, mandatar je za sastav nove prištinske vlade, saopštio je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači. Iako još nema većinu za sastav nove vlade, Tači je poverio Kurtiju mandat, kao lideru pokreta koji je dobio najveću podršku na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Saša Ilić dobitnik je ovogodišnje NIN-ove književne nagrade za knjigu "Pas i kontrabas". Ilić je 66-ti dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je doneo petočlani žiri.

U najužem izboru, pored pobedničkog, bilo je još četiri romana: "Mulat albino komarac" Steva Grabovca, "Grozota ili..." Slobodana Tišme , "Yugoslav" Ane Vučković i "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića. Žiri je radio u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Dan u oči proglašenja na bojkot NIN-ove nagrade pozvalo je 18 pisaca koji su potpisali otvoreno pismo javnosti u kojem od svojih izdavača traže da se njihova dela ubuduće ne prijavljuju za tu nagradu, jer o njoj, kako kažu, odlučuje nestručan žiri. Iz NIN-a odgovaraju da ta nagrada „ostaje najznačajnije književno priznanje kod nas, svidelo se to nekome ili ne".

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво