I dame vole ragbi

Vrlo je moguće da dobar deo nacije i ne zna da imamo žensku ragbi reprezentaciju, ali činjenica je da imamo, i to dobru. Trenutno je deveta na svetskoj rang-listi, što dovoljno govori o kvalitetima naših devojaka. Srpkinje su nedavno igrale dva prijateljska susreta sa reprezentacijom Kanade, zemlje u kojoj se mnogo ulaže u ovaj atraktivni sport. Devojka sa naslovne strane je Ljiljana Bajić, članica našeg državnog tima, ali i jedna od četiri dame koje dele pravdu u domaćem ragbi šampionatu. Među ostale tri je i naša druga gošća iz sveta ragbija Karolina Blizanac, njih dve zajedno će nam pričati o gostovanjima u Turskoj, Italiji, Engleskoj, trofejima koje su usvajale na klupskom i reprezentativnom planu.

Predstavljamo i sport koji se zove korfbol, pojasniće nam ga i objasniti naša gošća, takođe članica srpskog državnog tima Milena Ignjatijević. Doznali smo- korfbol je jedini mešoviti kolektivni sport. Nastao je u Holandiji, na samom početku dvadesetog veka. Igra je vrlo brzo stekla zavidnu popularnost u svojoj postojbini, ali i u okolnim zemljama, tako da je korfbol, kao demonstracioni sport, bio zastupljen na Olimpijskim igrama 1920.godine u Antverpu i 1928. godine u Amsterdamu. Milena Ignjatijević korfbolom se bavi već osam godina, bila je na prvenstva Starog kontinenta i upoznaće nas sa svim tajnama i lepotama ovog sporta.

`Dugo je to bilo putovanje. Prošlo je 80 godina kao tren. Životni vek je bio ispunjen uzbuđenjem, događajima i prijateljstvima. Znaju profesionalni sportisti da je profesija takva da si svakog vikenda u nekom drugom gradu, a da pet dana u nedelji koristiš da se dobro oznojiš i treniraš, kako na tim takmičenjima ne biste bili neuspešni. Ali ono što ostaje i posle bavljenja sportom su prijateljstva.` Upravo ovim rečima obratio se doajen našeg sporta, proslavljeni džudista Vuk Rašović, na promociji svoje knjige `Nisam stigao ni da ostarim`. I u godini koja je za nama, Rašović je osvajao dragocena priznanja u kategoriji veterana, ne pomišlja da ostavi tatami i sport koji mu je doneo toliko radosti u prvih osam decenija života, o svemu tome danas će govoriti i našim slušaocima.

Renomirano sportsko društvo Radnički  danas ima divnu akciju pod nazivom `100 dana do 100 godina`. Približava se, naime, svečano obeležavanje veka postojanja uglednog kluba sa Crvenog krsta, u tih sto godina stalo je mnogo toga za ponos, za pamćenje i večnost. Drago nam je da ova emisija tesno sarađuje sa `krstašima`, povodom prvih sto godina postojanja, u pitanju je redak jubilej, društva bogate istorije i klubova koji su ostavili neizbrisiv trag u razvoju i afirmaciji srpskog sporta.

Futsal reprezentacija Srbije večeras igra prijateljski meč sa Crvenom Zvezdom, jesenjim prvakom domaćeg šampionata, to je i nastavak priprema za događaje i takmičenja koje slede, više detalja čućemo od selektora Gorana Ivančića. U Deliblatskoj Peščari, ili kako je atletičari od milja zovu- `Banatskoj Keniji`- održavaju se pripreme takmičara dugoprugaša, utiske iznosi jedan od trenera u stručnom štabu Zvonko Lozančić, inače prvi čovek Atletskog kluba Surčin. 

Tokom emisije, od 18 časova i 15 minuta prenosimo utakmicu sa Evropskog prvenstva u rukometu, između selekcija Srbije i Crne Gore. Igrači naše najbolje selekcije poraženi su na startu od Belorusije i, realno, teško je očekivati da će se, po završetku takmičenju u grupama, naći među prve dve reprezentacije i izboriti plasman u dalje takmičenje. Naše je, ipak, da navijamo za državni tim Srbije i da se nadamo, u nadi je spas. Iz Austrije, ovaj susret za naš program prenosiće i komentarisati Dejan Nikolić.

Pratimo i druga dešavanja iz sveta koji nas okružuje, kako i dolikuje jednom porodičnom magazinu tog profila, dakle i aktuelnosti iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Dejan Najdanović Najda 17. januara osvežiće sećanja na najveće hitove grupe `Smak`, ispred čijih mikrofona je i sam bio, koncertom u Zemunu. Ruski saksofonista Oleg Kirejev i srpski pijanista Vasil Hadžimanov zajedno muziciraju 18. ovog meseca, u klubu `Soul Society`. Opera i Teatar `Madlenijanum` novu sezonu počinju koncertom pod nazivom `Stara ruska i srpska nova godina`, i to 11. januara, uz učešće Državne filharmonije iz Irkutska. U Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus` održava se `Pariska noć u Beogradu`. Tradicionalni Novogodišnji gala koncert Narodnog pozorišta biće održan 13. januara na Velikoj sceni, uz učešće istaknutih umetnika ove kuće. `Srbski pravoslavni pojci` večeras organizuju šesti beogradski koncert srpske tradicionalne muzike na `Kolarcu`. Danas i sutra u Domu omladine Beograda, Veterina Beograd i društvo `Le Petit` po šesti put organizuju `Mrnjau fest`, jedinstveni festival posvećen mačkama.

U Kulturnom centru Beograda danas se odvija filmski maraton, večeras će biti dodeljena i nagrada `Nebojša Popović` za 2019. godinu. Priznanja neće izostati ni na obeležavanju Dana Biblioteke grada Beograda u sredu. U saradnji sa Društvom prijatelja Alžira, `Galerija 73` na Banovom brdu predstavlja izložbu autora iz ove lepe afričke zemlje. 15. januara novim samostalnim koncertom u Novosadskoj sinagogi predstavlja se pijanista Bogdan Đorđević. U `srpskoj Atin`i 14. januara još jedan izuzetan muzički program, koga najavljuje maestro Fedor Vrtačnik. Bojan Suđić, pak, govoriće nam o `Beogradskom novogodišnjem koncertu` Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a. Gradski muzej u Subotici ima novu izložbu `LP`, u Narodnom muzeju u Valjevu u toku je izložba istorijskih dimenzija, autora Vladimira Krivošejeva, dok će Narodni muzej Požarevca predstaviti postavku `Energija boje i zvuka`. `Veče beogradskih priča` zakazano je za 18. januar u `Kombank dvorani`, domaćin večeri je novinar i književnik Zoran Lj. Nikolić, autor brojnih knjiga o istoriji grada Beograda. Najzad, iz Instituta za umetničku igru najavljuju dva atraktivna programa, predviđena za premijerno izvođenje tokom ovog meseca.

Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza Milijana Stojanića, tu su i nagrade koje su obezbedili Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Opera i Teatar `Madlenijanum`, kao i Muzička kuća `Jugoton`, locirana u Nušićevoj ulici 27 u Beogradu. Muzička ponuda za sve ukuse i generacije- od starih dobrih festivalskih šlagera, do aktuelnih izdanja domaće i svetske muzičke scene.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво