Srpski na srpskom

Od sedmog do petog mesta

Čuli ste prošle nedelje ko je na samom začelju moje godišnje liste najčešćih grešaka u srpskom jeziku, ali da vas podsetim: na desetom mestu - spojeno pisanje rečce NE i glagola; deveto mesto podelili su izrazi - u vezi toga i obzirom na; a na osmom mestu našli su se - slični ali toliko različiti - jer i je l'. Danas krećemo polako ka sredini liste šampionskih apsolutnih 10 jezičkih grešaka! Neko bi rekao nepopravljivih, ali kao što je poznato, ja nisam maliciozan, i samo ću reći - odlično sedmo mesto za prisvojni pridev izveden od najčešćeg ženskog imena kod naših naroda, narodnosti, grupa, slojeva, manjina, skupina i ostalih, zbirno poslednjih decenija - Milicin!

Na jakom sedmom mestu je prisvojni pridev Milicin, koji bi trebalo da glasi Miličin; a na šestom bi mogao da bude moj komšija Neša, jer je on najbolji prevodilac u našoj zgradi i šire. Ali ne zbog svojih znanja i umenja, nego zbog svoje profesije. Dakle, šesto mesto - prevodioc koji čezne za tim da postane prevodilac!

Prevodilac Neša ostaje na šestom mestu moje liste 10 najčešćih jezičkih grešaka, a na počasnom petom mestu - u zlatnoj sredni - nalazi se glagol koji je s vremenom postao referenca za pismenost. Ono što se nekad u žargonu zvalo "gađanje padežima", danas je gađanje oblicima glagola trebati. Pojedini jezikoslovci imaju sluha za višedecenijsku narodnu muku, pa lobiraju da "trebati" i u kombinaciji s drugim glagolom može da se menja po licima, ali njihovi napori su za sada uzaludni. Dakle, peto mesto i "ja trebam".


Glumac - Feđa Stojanović


Autor i urednik - Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво