Novosti dana

Počeli su radovi na izgradnji auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice od Šapca ka Loznici. Ukupna dužina saobraćajnice je 77 kilometara. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će auto-put i brza saobraćajnica biti vrhunskog kvaliteta, kao i da će biti izgrađeni na vreme. Dodao je da je cilj da se dovede mnogo više investitora u te krajeve.

Vučić je poručio da je posebno ponosan što su u jednom danu potpisali ugovor za Moravski koridor i otvorili pripremne radove za izgradnju puta Ruma-Šabac-Loznica.

U Predsedništvu Srbije prethodno je potpisan ugovor za izgradnju Moravskog koridora sa konzorcijumom "Behtel-Enka". Auto-put Pojate-Preljina, gradiće se u dužini od 112,3 kilometra i trebalo bi da bude završen za manje od 4 godine. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će za stanovnike Moravičkog, Raškog i Rasinskog okruga novi put značiti bolji kvalitet života. Direktor za Evropu kompanije "Behtel- Enka" Majkl Vilkinson kaže da će cena autoputa po kilometru biti 8 miliona evra. Ističe i da će biti izgrađena digitalna infrastruktura za 5 GE brzi internet, tako da će stanovnici tih krajeva moći na njega da se priključe.

 

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave, Ivan Todosijević, osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora jer je za zločin u Račku rekao da je izmišljen. Presuda bivšem predstavniku srpske zajednice u prištinskoj vladi, izrečena je na osnovu optužnice koja ga tereti za podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju, podele ili netrpeljivost. Iz suda u Prištini je saopšteno da će Todosijević odslužiti kaznu kada presuda postane pravosnažna. Pre 20 godina, u selu Račak na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti, što je bio direktan povod za bombradovanje Savezne Republike Jugoslavije.

 

U Francuskoj je počeo najveći štrajk u poslednjih nekoliko decenija. Razlog su najavljene reforme penzionog sistema. Zbog obustave rada u javnom prevozu, mnogi strahuju da će čitava zemlja biti u blokadi. Na ulicama najvećih gradova najavljeni su milioni nezadovoljnih Francuza. Neki strahuju da će generalni štajk decenije, kako ga zovu, potrajati do Božića.

 

Danas je Međunarodni dan volontera. Obeležava se u svetu kao podsećanje na 1970-tu, kada je stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. U Srbiji je, prema nezvaničnim procenama, oko 100 hiljada ljudi angažovano na volonterskim poslovima. Najviše u Crvenom krstu Srbije, koji ga obeležava pod sloganom "Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni". Ove godine posebna pažnja se poklanja dobrovoljcima koji pomažu u lokalnim sredinama.

 

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Marica Serdar.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво