Romano Them

Topovske šupe je naziv prvog koncentracionog logora za Jevreje i Rome u Beogradu koji je postojao tokom Drugog svetskog rata i nalazio se na Autokomandi. Tokom nekoliko meseci rada u ovom logoru je stradalo više od 7 hiljada ljudi, mahom Jevreja iz Banata i Roma iz Beograda.

Zemljište i jedna od zgrada na koja se nalazi na prostoru nekadašnjeg logora sada je u vlasništvu privatne kompanije i najavljeno je rušenje i izgradnja velikog poslovnog objekta. Kada će se to desiti ili da li će se uopšte desiti, ostaje da vidimo. Međutim, brojne organizacije i pojedinci organizovano rade na tome da se prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe pretvori u memorijalni centar i na ovaj način sačuva od zaborava stradanje hiljade ljudi tokom nacističke okupacije Beograda. U nedeljnom izdanju govorimo o Inicijativi za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe koju je pokrenuo Centar za primenjenu istoriju.

Emisiju vode Gordana Nešović i Una Beriša.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво