Novosti dana

Na Kosovu i Metohiji održavaju se vanredni parlamentarni izbori. Pravo glasa ima oko milion 900 hiljada birača, od kojih je oko 118 hiljada u 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Za 10 garantovanih poslaničkih mesta za srpsku zajednicu boriće se 4 liste sa srpskim kandidatima: Srpska lista, Samostalna liberalna stranka, Partija kosovskih Srba i koalicija "Sloboda". Za bezbednost na severu pokrajine angažovano je oko 650 službenika Kosovske policije.

Centralna izborna komisija na Kosovu i Metohiji, saopštila je da je do 11 časova glasalo 17,8 odsto upisanih birača. U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je 16 odsto birača upisanih u birački spisak. Kosovska policija je potvrdila da su privedena dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice, na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava". Oni su privedeni zbog neregularnosti u izbornom procesu. Mediji su preneli da su članovi biračkog odbora uhapšeni jer su dozvolili da jedna osoba bez ličnog dokumenta glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih.

Centralna proslava 800 godina autokefalnsti Srpske pravoslavne počela je liturgijom u manastiru Žiči, gde je 1219. godine bilo sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa Svetog Save. Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej. U poslanici povodom obeležavanja 8 vekova autokefalnosti, patrijarh je poručio da je, zahvaljujući zavetu Svetoga Save, srpski narod uspeo da preživi i pobedi sijaset iskušenja i nevolja koje su ga pratile a, kako vidimo, i danas ga prate. Patrijarh je istakao i da je srpskom narodu u isto vreme taj zavet pomogao i da ne poklekne.

U Jajincima je održana komemoracija posvećena očuvanju dostojanstvenog sećanja na nekoliko desetina hiljada brutalno ubijenih Srba, Jevreja, Roma, antifašista i pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta na tom stratištu od 1941. do 1943. godine. Državnoj ceremoniji prisustvovali su članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, Grada Beograda, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Jevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR-a Srbije.

Nastupom Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije sa dirigentom Bojanom Suđićem, u beogradskom Centru Sava, svečano će biti otvorene ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti. Pod sloganom „Klasika danas više nego ikad", biće održano 11 koncerata 51. BEMUS-a, koji će trajati do 19. oktobra.

Beogradske muzičke svečanosti su najstariji festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivih festivala umetničke muzike u Jugoistočnoj Evropi.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво