Mozaik vremena

Šetalo se ulicama Beograda 22. decembra 1996. godine. Jednog dana šeta opozicija, drugog dana šeta pozicija, a narod između dve vatre. I tada je bilo reči o nekim sendvičima, dnevnicama... ma bilo je svega, bilo je i Radija B 92 koji je prenosio dešavanja.

U večernjim satima 22. decembra 1994. godine novinar Lari King razgovarao je sa predsednikom Slobodanom Miloševićem. Pitanja su stizala i od domaćina i od kolega sa nekoliko strana sveta. Predsednik i novinari na engleskom, a za domaće stanovništvo prevodilac.

Novi milenijum je prekretnica za Srbiju, govorili su jedni, drugi predlagali šok terapiju za privredu. Šta je šok terapija, koliko je takva reforma prosperitetna za građanske buđelare, bila je tema razgovora sa gostom Radio Beograda, ekonomistom Božidarom Đelićem, 17. decembra 2000. godine. Pitanje za gosta imala je i novinarka Tanjuga Vesna Arsenić koja se uključila direktno u program. Sedamnaest godina kasnije tu smo gde smo, ali prosperitet će doći, nije on Beketov Godo.

Na Svetog Nikolu 1882. godine, na Pozorišnom trgu u Beogradu, danas Trgu Republike, otkriven je spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. Svečanom trenutku prisustvovali su kralj Milan Obrenović i kraljica Natalija. Nešto više od jednog veka docnije, 19. decembra 1988. godine našim kulturnim delatnicima uručene su nagrade AVNOJ-a. Sa jednim od dobitnika, glumcem Ljubišom Samardžićem, razgovarala je novinarka Danka Nikolić. Iz Pariza, došao je i laureat, kjiževnik Danilo Kiš, koji je odgovarao na pitanja Duške Vrhovac. Malo o nagradi, malo o poeziji i prijatelju, pesniku Josifu Brodskom. 

Na Dan Jugoslovenske narodne armije 22. decembra 1951. godine, trostruki narodni heroj Josip Broz Tito posetio je Rudo i u pozdravnom govoru vojsci i meštanima govorio o kvinslizima, četnicima i ostalim domaćim izdajnicima. Poetično.

Radio Beograd 1, 10.05

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво