U središtu pažnje

U kojim slučajevima treba operisati krajnike? Šta su uzroci čestih upala kod dece? Kakve tegobe stvara uvećani treći krajnik?

Jedna od najčešćih bolesti kod dece je upala krajnika. Česte bakterijske upale grla, praćene uzimanjem antibiotika više od pet puta godišnje ili više godina u nizu, ukazuju na hrončno upaljene krajnike koji mogu da uzrokuju ozbiljna oboljenja.

U akutnoj fazi, ove tegobe, praćene su visokom temperaturom, bolovima u ždrelu, otežanim gutanjem, malaksalošću, gubitkom apetita, ponekad i stomačnim tegobama. Neka deca imaju velike krajnike koji dovode do ozbiljnih problema sa disanjem i do prekida disanja noću - upozoravaju stručnjaci i najčešće se tada postavlja indikacija za operativno lečenje. Odluka o operativnim zahvatima otorinolaringologa je individualna za svako dete i podrazumeva sumiranje svih podataka u vezi sa tegobama i oboljenjima.

Zašto se pojedini roditelji plaše operacije krajnika kod svoje dece? U kojim slučajevima je operacija jedino rešenje? Zašto ne treba odlagati operaciju krajnika kod dece i odraslih? Na koji način se u odraslom dobu manifestuju tegobe?

Gost zdravstvene tribine emisije U središtu pažnje je primarijus dr Vladan Šubarević, specijalista otorinolaringologije i načelnik službe za uho, grlo i nos iz Instituta za majku i dete.

Brojevi telefona za uključenja slušalaca su: (011) 322 50 99 i (011) 322 52 99.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво