Gosti iz prošlosti

Počev od 1936, dve godine je Divna Kostić učila balet u školi Jelene Dmitrijevne Poljakove. Jednu sezonu bila je pripadnica beogradskog Narodnog pozorišta. Igrala je crnu labudicu na jezeru, dok joj, pričalo se, korepetitor nije kazao kako je stvorena za pevanje.

Po drugoj priči, savet da batali balet i poda se potpuno pesmi, dao joj je glumac Milivoje Živanović. Moglo je to biti u Požarevcu jer je Divna tamo pesmom uzbunjivala vojsku.

Ono što je izvesno jeste da je Divna Kostić 1939. počela da peva u Beogradu kod ''Ruskog cara''. Pevala je Divna, dakako, ruske pesme. Ruske romanse učila je od Olge Jančevecke. Sa orkestrom ''Romalen'' koji je predvodio Boško Vasić- Pargar, 1969. za televiziju snimila je pesme ruskih Cigana.

Politikom se Divna Kostić uopšte nije bavila, ali su se političari bavili njome. Bio je maj 1965. Maršal je izrazio želju da mu za rođendan peva garava Divna. Pozvao ju je u goste, u Beli dvor. Ali, pevačica je odbila da napušta svoje kafansko radno mesto, nego neka on dođe ako želi da je sluša.

Cvrčao je roštilj, gudio je ćemane Paja Nikolić, kad se odjedared ''Skadarlija'' bučno uskomeša. Uđe najpre nekolicina odlučnih ljudi, koji nisu izgledali kao nenajavljeni gosti. Sa njima hrupi u salu slabašan miris tek napupelih uličnih lipa i izmeša se sa mirisom luka. Naposletku je ušao Tito sa pratnjom. Kažu da se ovako obratio Divni: ''Došao sam da slušam tebe, kad ti nećeš kod mene''. I slušao je do zore. Raspoloženog Tita i Divnu ''uhvatio'' je i fotografski aparat.

Pevačicu Divnu Kostić u "Goste iz prošlosti" doveo Branislav Todorović Klinić.

Radio Beograd 1, 13.00

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво