Muzika antika - Vizantijska komopozitorka Kasija

U subotu 8. januara u emisiji MUZIKA ANTIKA pratićete himne i stihire vizantijske kompozitorke Kasije u izvođenju ženskog vokalnog ansambla VocaMe. Pesnikinja, kompozitorka, u kasnijem životu igumanija Kasija, živela je u Carigradu u prvoj deceniji IX veka. Ona se smatra prvom kompozitorokom čija su dela sačuvana do današnjih dana i još uvek su prisutna u pravoslavnom bogosluženju.

Kasija je rođena u bogatoj prodici bliskoj viznatijskom dvoru i važila je za najobrazovaniju i najlepšu ženu svog doba. Njeno obrazovanje je bilo temeljno i uključivalo je poznavanje klasične grčke knjižvenosti, što se može prepoznati i u njenom poetskom rukopisu. Po predanju, car Teofil je želeo da je uzme za suprugu, ali postiđen Kasinijnom inteligencijom i nepokornošću odustaje od te namere i ženi se Teodorom.

Godine 843. Kasija je osnovala manastir izvan carigradskih zidina pod uticajem svog duhovnom učitelja Teodora Studite. Crkva je Kasiju proglasila sveticom, a njen praznik se slavi 7. septembra po pravoslavnom kalendaru.

Na muzičkom planu većina Kasijinih melodija, pisanih u drugom i četvrtom glasu, je svedena, silabična i blisko prati metroritmičku strukturu teksta. Najpoznatije delo ove kompozitorke je bila himna Augustu monarhesnatos - Avgust je vladao koja se izvodila na Božićnoj večernjoj službi, i koja se pominje u više viznatijskih hronika. U tekstu se poredi vladavina prvog rimskog cara Avgusta sa vladavinom Hrista koja dolazi. Takođe je poznata Kasijina himna Posrnula žena koja se izvodi na Veliku sredu kao pokajnička molitva.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво