Читај ми!

Импровизоријум

Импровизација „Broached” секстета Item 6 Алекса Ворда

Откако је упознао гитаристу Дерека Бејлија 1986. године свестрани британски композитор, кларинетиста и гитариста Алекс Ворд је протеклих, готово четрдесет година присутан на европској сцени, у окружењу музичара који спајају пуну импровизацију са композицијом. Радове Алекса Ворда карактеришу аутентична енергија и домишљатост, као суштински квалитети његовог креативног метода, помоћу којих ствара богате изражајне могућности и алхемијски виталан звук. Стекао је углед и као инвентивни дизајнер звука који се фокусира на несвакидашњу метрику и геометријске конфигурације.

У најновијој фази стваралаштва основну поставку свог квартета Item 4 проширио је увођењем гудача у вешто избалансиран камерни ансамбл назван Item 6. Сада, поред њега на кларинету, у овој постави учествују стални чланови квартета Item 4: бубњар Ендрју Лајл, контрабасиста Ото Вилберг и трубачица и флигелхорнисткиња Шарлот Киф, а као нови чланови појављују се Хана Маршал, виолончело и Бенедикт Тејлор, виола, чије присуство доприноси ширем спектру регистара и богатству звучних осцилација у инструменталном корпусу.

У вечерашњој емисији слушамо импровизацију „Broached” у извођењу секстета Item 6 Алекса Ворда, која се нашла на компакт-диску „The Recent Past”, као снимак са концерта одржаног почетком јула 2022. године у лондонском кафеу Ото. Shrike Records је у септембру прошле године објавио овај албум.

Аутор емисије: Миленко Мићановић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара