Opera „Čarobna frula” Volfganga Amadeusa Mocarta

Reprodukovaćemo snimak opere „Čarobna frula” Volfganga Amadeusa Mocarta, zabeležen 23. jula prošle godine na festivalu Barokne opere u Bonu. U glavnim ulogama nastupili su Metju Njulin kao Tamino i Mari Eriksmen kao Pamina, a ansamblom Serkl d larmoni i Kamernim horom iz Namira dirigovao je Žeremi Rorer. Ovom prilikom predstavljena je nova produkcija, planirana za izdanje ovog festivala 2020, a realizovana je u koprodukciji sa festivalom iz Bremena.

Ovo delo Mocart je komponovao samo dva meseca pre svoje smrti 1791. godine, na libreto svog dugogodišnjeg prijatelja Šikanedera, na čiju incijativu je uvedena i uloga Papagena, koju u ovoj postavci peva Rikardo Novaro. Čarobna frula je bajka čija je tema uzdizanje kroz mudrost, ljubav i dobrotu na jedan viši moralni nivo, što odgovara idejama iz doba prosvećenosti. Mesto i vreme u kojem se dešava ova opera nisu jasno precizirani. Stari Egipat je evociran kroz mističnost, a u nekim ranijim produkcijama prikazani su i uticaji Islama, prvenstveno kroz kostime i arhitekturu. Ovakvi egzotični kostimi i postavka zapravo su bili samo maska; naime, Mocart i Šikaneder su zapravo sve to zamislili kao tajanstveni prikaz masonstva, čijim simbolima je prožeto ovo delo.

Nakon premijere, septembra 1791. godine, Čarobna frula je izvedena čak dvadeset puta u narednih mesec dana, a do kraja 18. veka postavljena je više od 200 puta i danas je jedna od najpopularnijih opera Volfganga Amadeusa Mocarta.

Urednica Jelena Damjanović



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се