Читај ми!

Naučni skupovi

Privilegija manjine – o djel(ovanj)u Radomira Konstantinovića. Govori Dubravka Bogutovac

U ciklusu Naučni skupovi u petak 4. marta emitujemo prilog sa naučnog skupa posvećenog Radomiru Konstantinoviću „Privilegija manjine – o djel(ovanj)u Radomira Konstantinovića”, koji je, u organizaciji Tomislava Brleka i Nenada Rizvanovića, oktobra prošle godine održan u Zagrebu u okviru 14. Subversive festival-a i u prostorijama Srpskog privrednog društva „Privrednik”.

U današnjoj emisiji možete pratiti izlaganje profesorke srpske književnosti sa Sveučilišta u Zagrebu Dubravke Bogutovac „Modernost srpskih klasika".

Dubravka Bogutovac analizira Konstantinovićeve tekstove o Simi Matavulju, Lazi Lazareviću i Bori Stankoviću, insistirajući na trima momentima koje Konstantinović ističe. Simo Matavulj miri Mediteran i Beograd, ali radi to na mračan način, kao došljak koji se ne ukorenjuje u mestu na koje je došao - jer Matavulj je bio i ostao čovek mora - već u jeziku koji smatra svojim. Lazu Lazarevića, pak, Konstantinović vidi kao patrijarhalca, ali patrijarhalca kojem njegova patrijarhalnost predstavlja toliki problem da se on u sebi samom i u svojoj književnosti neprestano bori protiv nje kao protiv demona. Ta borba je, ističe Bogutovac, ono što ga čini velikim piscem. S Borom Stankovićem stvar je još dramatičnija nego s Lazarevićem, premda je i kod njega upravo borba protiv patrijarhalca u sebi ono što Stankovića čini velikim piscem.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се