Читај ми!

Teorijski profili

Marlen Lariel: Razumevanje iliberalizma Rusije

U emisiji Teorijski profili, od ponedeljka, 18. do petka, 22. oktobra možete slušati tekstove fransuske istoričarke Marlen Lariel: „Optuživanje Rusije za fašizam – polemike o pripadnosti Rusije Evropi” i „Razumevanje iliberalizma Rusije”. Prevod: Milan Subotić.

Marlen Lariel je doktorirala istoriju i političke nauke u Parizu, a sada predaje i vodi Institut za evropske, ruske i evroazijske studije (IERES) Univerziteta Džordž Vašington. Ova kontroverzna autorka do sada je objavila desetak monografija i priredila brojne zbornike radova posvećenih analizama ruske intelektualne tradicije i savremene politike Rusije, kao i istraživanjima problema izgradnje država i nacionalizama na područjima Centralne Azije. U okviru Eliot škole za međunarodne odnose osnovala je studijski program posvećen multidisciplinarnom istraživanju iliberalnih režima i politika na globalnom nivou.

Njene knjige i studije nisu ovde prevođene, te smo za predstavljanje akademskog rada Marlen Lariel odabrali dva članka objavljena 2020. godine u časopisima Russia in Global Affairs i Journal of Democracy. Prvi, pod naslovom „Optuživanje Rusije za fašizam: polemike o pripadnosti Rusije Evropi" zapravo je sažetak autorkine knjige Da li je Rusija fašistička? koja se u štampi pojavila ove godine. Argumentacija koju autorka izlaže u ovom članku naglašeno je polemička i kritički usmerena prema učestalim karakterizacijama ruskog režima kao „fašističkog". Iza neprecizne upotrebe pojma „fašizam" krije se, prema njenom mišljenju, stari spor oko odnosa Rusije i Evrope, tj. ideologizovana debata o budućnosti, prirodi i granicama evropskih integracija. Iako Lariel odbacuje karakterizaciju ruskog režima kao „fašističkog", ostaje otvoreno pitanje njegovog pozitivnog određenja. U drugom članku, „Razumevanje iliberalizma Rusije", francuska istoričarka predlaže pojam „iliberalizma" kao teorijsko eksplanatorni okvir za tumačenje političke dinamike i karaktera režima postsovjetske Rusije. Razlikujući pojmove „iliberalizma" i antiliberalizma, ona sagledava političku evoluciju Putinove Rusije u širem kontekstu postliberalnih režima ne samo bivših socijalističkih zemalja, već i starih evropskih i američkih demokratija koje su takođe u postmodernom dobu sklone populističkoj retorici i napuštanju izvornih liberalnih vrednosti.

Čita Dušica Mijatović.
Urednica Olivera Nušić.





Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се