Читај ми!

Gramofonija

Klavirski koncerti Volfganga Amadeusa Mocarta

Izvode pijanista Fridrih Gulda i Bečki filharmoničari pod upravom Klaudija Abada. Emitovaćemo zapise sa ploče koju je objavila naša produkcijska kuća po licenci Dojče gramofona 1975. godine.

Ploča koju večeras predstavljamo se smatra jednim od najpopularnijih izdanja nemačkog produkcijskog giganta, a tome u prilog svedoči i činjenica da se od premijernog objavljivanja do danas, album može naći u ponudi najvećih svetskih distributera na svim kontinentima. Pored vrhunske interpretacije, popularnosti ovih snimaka je doprineo izuzetan kvalitet zapisa, nastao pod stručnim vođstvom čuvenog snimatelja Gintera Hermansa, čije smo radove često slušali u prethodnim emisijama, dok je producent bio Rajner Brok. Snimci su nastali septembra 1974. godine u velikoj dvorani bečkog Muzikferajna i već sledeće godine su objavljeni u većem delu Evrope, a nešto kasnije su se pojavila i japanska izdanja, koja će najaviti seriju različitih nosača zvuka sa ovim zapisima, čije se nove verzije i dalje pojavljuju na tržištu. Sredinom osamdesetih godina je otpočeo talas reizdanja na vinilima, ali i na kasetama i diskovima, dok su od početka dvehiljaditih uz digitalne nosače, gramofonske ploče ponovo dominantni format kada je o ovom zapisu reč.     

Programski komentar za originalno izdanje je napisao Verner Bukhart, dok je englesku verziju potpisao Alan Blajt. Naslovna strana omota je zasnovana na fotografiji Zigfrida Lojtervasera. Kasnija izdanja, naročito za japansko tržište, imaju potpuno drugačije koncipirane omote u zavisnosti od vrste nosača, dok su programski komentari često prevod originalnog Bukhartovog teksta.

Autor emisije Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво